Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија и још 16 земаља позвале на хитно ослобађање талаца у Гази

© AP Photo / Fatima ShbairСукоби Израела и Хамаса у Појасу Газе
Сукоби Израела и Хамаса у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Пратите нас
Србија је, заједно са још 16 земаља, позвала на моментално ослобађање свих талаца које Хамас држи у Гази већ дуже од 200 дана, међу којима су и држављани наших земаља, саопштено је из кабинета председника Србије Александра Вучића.
Аргентина, Аустрија, Бразил, Бугарска, Канада, Данска, Француска, Немачка, Мађарска, Пољска, Португал, Румунија, Србија, Шпанија, Тајланд, Уједињено Краљевство и Сједињене Америчке Државе су у заједничкој изјави навели да "судбина талаца и цивилног становништва у Гази, који су заштићени међународним правом, изазива забринутост међународне заједнице".
"Наглашавамо да би договор о ослобађању талаца донео тренутни и продужени прекид ватре у Гази, што би омогућило достављање додатне неопходне хуманитарне помоћи која ће бити испоручена широм Газе и довело до поузданог краја непријатељстава", наводи се у изјави, како је саопштила Служба за сарадњу с медијима председника Вучића.
Србија и 16 земаља наводе да би, у том случају, "становници Газе могли да се врате у своје домове и на своја имања уз претходно извршене припреме за обезбеђивање склоништа и хуманитарне помоћи".
"Снажно подржавамо актуелне напоре у посредовању како бисмо вратили наше људе кући. Понављамо позив Хамасу да ослободи таоце и дозволи нам да окончамо ову кризу, како бисмо заједнички могли да усмеримо напоре на успостављање мира и стабилности у региону", наводи се у заједничком позиву Србије и 16 земаља.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала