- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Венеција почела да наплаћује туристима улазак у град, становници протестују

© AP Photo / Luca BrunoСкенирање карте за улазак у Венецију
Скенирање карте за улазак у Венецију - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Пратите нас
Грађани Венеције протестују данас због одлуке градоначелника Луиђија Бругнароа да уведе туристима наплату за улазак у тај град од пет евра која данас ступа на снагу.
Циљ увођења наплате је да заштити Венецију од великог броја туриста и, како је рекао Бургунаро, да учини град „поново прикладним за живот“, преноси Гардијан.
Улазак у историјски центар Венеције моћи ће да се плати преко интернета и та наплата ће бити у фази тестирања до 14. јула, углавном викендима и другим данима када се очекује велики број туриста.
Из наплате су изузети становници Венције, запослени у том граду, студенти, деца млађа од 14 година и туристи који остају у том граду преко једне ноћи.
Туристи који долазе преко дана у Венецију ће, ако не купе карту преко интернета, моћи да је купе и уживо, а они који буду ухваћени без карте у Венецији ће морати да плате казну између 50 и 300 евра.
Градска управа је саопштила да је већ 5.500 људи платило своје карте за данас, чиме је Венеција зарадила 27.500 евра.
Овај потез градске управе је критикован од стране разних удружења из Венеције која тврде да се овим град претвара у „забавни парк“, али и да наплата уласка неће имати никакав учинак.
„Пет евра неће одбити људе. Дневни посетиоци нису проблем, већ ствари попут мањка пријуштивог становања. Потребни су нам прописи који би помогли становницима увођењем правила којим би се ограничиле ствари као што је 'Аирбнб', на пример“, рекла је председница удружења за становање Федерика Тонинело.
Чланица Одбора за туризам Венеције Симоне Вентурини је, упркос критикама, изјавила да је тај град први пут покушава да учини нешто од кад је „укочио себе масовним туризмом“.
Главно острво Венеције је од половине 20. века изгубило више од 120.000 становника који су отишли због масовног туризма.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала