- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зашто Бајденов нови пакет помоћи Украјини неће спречити руско напредовање

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Уђи у базу фотографијаРуски војник у зони СВО
Руски војник у зони СВО - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден потписао је 24. априла закон о страној помоћи који укључује 61 милијарду долара за Украјину. Пентагон је сигнализирао да ће, што је пре могуће, обезбедити муницију од милијарду долара за режим у Кијеву. Да ли би овај потез могао да заустави повлачење украјинских оружаних снага?
Бајден је у среду најавио да ће Украјина ускоро добити муницију НАТО класе, а Пентагон је спреман да испоручи милијарду долара новог војног материјала кијевском режиму. Пакет укључује муницију за ПВО, артиљеријске метке, оклопна возила и другу војну опрему.
Откривено је да је Бајденов тим у фебруару тајно одобрио испоруку војног тактичког ракетног система дугог домета (ATACMS) способног да погоди циљеве удаљене 300 километара. Овај ракетни систем наводно је стигао у Украјину у априлу.
Западна штампа је са ентузијазмом дочекала потписивање „рачуна“ од 61 милијарду долара као и вест о испоруци ATACMS-а. Конкретно, републикански сенатор Линдзи Грејем изјавила је за Фокс њуз у недељу да ће Украјина учинити да „ATACMS сруши мост између Крима и Русије“, мислећи на Кримски (или Керчки) мост.
Руски војник у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2024
Специјална операција у Украјини
„На Западу нешто није у реду“: У Кијеву признају да ниједан пакет помоћи неће зауставити Русе
Ратоборна реторика Вашингтона није успела да обесхрабри Москву: портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да нове испоруке оружја неће преокренути ситуацију на бојном пољу у корист Кијева. Он је скренуо пажњу на чињеницу да претходне испоруке наоружања нису успеле да промене динамику руске специјалне војне операције. Према Песковљевим речима, ситуација на фронту говори сама за себе.
Оружане снаге Русије су од почетка ове године преузеле контролу на више од 400 квадратних километара у зони специјалне војне операције, саопштило је руско Министарство одбране.
17. фебруар: Ослобођена је Авдејевка, град у Доњецкој Народној Републици (ДНР),чиме су удаљена линију фронта од Доњецка и смањени терористичке нападе кијевског режима на цивиле у Доњецку.
20. фебруар: село Кринки у Херсонској области је узето под контролу, спречавајући тако Украјину да распореди десантне трупе на левој обали реке Дњепар.
22. фебруар: руска војска преузела је контролу над селом Победа, из којег је непријатељ рутински гранатирао Маринку и Петровски округ у Доњецку.
26-27. фебруар: ослобођена су насеља Ласточкино и Северноје (ДНР), чиме су руској војсци обезбеђени стратешки повољни положаји.
28. фебруар: Руске снаге су заузеле село Петровскоје (ДНР) које се налази око 5 километарасеверозападно од Авдејевке.
12. март: ослобођено је насеље Невелское, које се налази у Јасиновачком округу ДНР (27 километара од Авдејевке).
17. март: Руске трупе су ослободиле село Мирноје у Запорошкој области, постављајући темеље за потпуно ослобађање стратешког насеља Работино.
19. и 21. март: ослобођена су села Орловка и Тоненкоје (ДНР), чиме је линија фронта померена даље на запад.
24. март: Руске снаге су поново заузеле село Красноје (ДНР), побољшавајући своје тактичке положаје на фронту.
5. април: ослобођено је село Водјаноје (ДНР), које се налази југозападно од Авдејевке.
13. април: ослобођено село Первомајское (ДНР), чиме је обезбеђено даље разбијање одбрамбених линија непријатеља.
22. април: Ослобођене Новомихајловка и Богдановка (ДНР). Руска армија сада контролише пут ка Угљедару, нарушавајући логистичке способности непријатеља.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
РУСИЈА
Америка од средстава намењених Кијеву развија бизнис, а у Украјини се праве гробнице
Руске трупе настављају офанзивне операције у области Очеретина и Часова Јара ради протеривања украјинских снага из ДНР.
Москва је јасно ставила до знања да би НАТО-ове испоруке ракета дугог домета, укључујући ATACMS, захтевале од руске војске да прошири „тампон линију“ у зони специјалне војне операције како би се осигурала безбедност цивила који живе у пограничним регионима и новим руским територијама.
У међувремену, међународни посматрачи изјавили су за ударне америчке медиједа би нови војни пакет могао помоћи Украјини да избегне велики пораз, али је мало вероватно да ће обезбедити победу кијевског режима.
„То Украјини нуди могућност да остане у рату ове године“, претпоставља британски професор и стручњак за безбедност Мајкл Кларк, пренео је Еј-Би-Си њуз.
Медији су признали да Русија наставља да напредује дуж целе линије фронта од 1.000 километара и да ће вероватно остварити даљи напредак на бојном пољу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала