- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руси једва чекају: Спремни сви системи – америчке ракете могу да полете

© AP Photo / John Hamiltonракета атакамс
ракета атакамс - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Обећањима Кијева да украјинске снаге неће користити ракете „атакамс“ у нападима на територију Русије не може се веровати, оцењују руски експерти, истичући истовремено да су руски системи противваздушне одбране у стању да униште те америчке пројектиле „у лету“.
Стручњаци напомињу да су „атакамси“ прилично модерни системи, које не треба потцењивати, али истичу да Русија има средства да уништи ове пројектиле у ваздушном простору. Читав спектар руских ПВО система, од „панцира-С1“ до С-400, способнo је да погоди „aтакамсe“, јер те америчке ракете имају брзину лета која није већа од 1.400 метара у секунди, због чега су рањиви на све руске системе. За ове намене погодни су и комплекси С-300, С-350, као и „калибри“, „кинжали“ и друга високопрецизна оружја.
Стручњаци подсећају да су украјинске снаге ове ракете већ неколико пута користиле за нападе на руску територију и објекте руских Оружаних снага на линији контакта, али су их Руси успешно обарали.
Експерти објашњавају да је циљ Запада и таквих испорука да се отегне овај сукоб у нади да ће исцрпети Русију, војно и економски.
„Mислим да овај пакет помоћи неће суштински променити ситуацију. Може успорити напредовање руских трупа, али неће променити ток специјалне војне операције. Можете видети како се реторика западних војних званичника променила - раније су говорили о наношењу стратешког пораза Русији у Украјини, а данас говоре да се не сме допустити пораз Украјине. Јасно је да су им амбиције спласле. Ако су раније мислили да ће Русија игубити рат и да ће то довести до политичке дестабилизације земље, сада им је задатак спасити кијевски режим како би могао да опстане“, каже руски војни експерт Константин Блохин.
Пентагон је потврдио да су Украјини почетком априла тајно испоручени пројектили „атакамс“. Ракете су део мартовског пакета војне помоћи од 300 милиона долара за Украјину који је одобрио амерички председник Џозеф Бајден за „за употребу унутар суверене украјинске територије“, а тајно су испоручене почетком априла.
Пентагон је објаснио да испоруке „атакамса“ нису обелодањене на захтев украјинске стране, док медији јављају да су их Украјинци већ два пута користили против циљева дубоко у руској позадини.
© AP Photo / Andrew HarnikРакете "атакамс" су део мартовског пакета војне помоћи од 300 милиона долара за Украјину који је одобрио амерички председник Џозеф Бајден, а тајно су испоручене почетком априла
Владимир Зеленски и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Ракете "атакамс" су део мартовског пакета војне помоћи од 300 милиона долара за Украјину који је одобрио амерички председник Џозеф Бајден, а тајно су испоручене почетком априла

Кијеву послато око 100 „атакамса“

Званично није прецизирано колико је ракета послато, док западни медији наводе да је Бајден тајно одобрио одлуку о слању више од 100 ракета домета од 300 километара, већином са касетном бојевом главом, док су у октобру прошле године биле испоручене исте те ракете мањег домета.
„То је оперативно-тактички ракетни систем. Постоји касетна верзија дометa од 160 километара која је недавно коришћена на линији борбеног контакта, а постоји и фугасна верзија домета 300 километара, што представља главну претњу јер може да уништи разне објекте“, каже руски експерт Алексеј Леонков.
Западни експерти са америчког Института за проучавање рата наводе да ће те америчке ракете омогућити украјинској војсци да ослаби руску логистику и послужити за нападе дубоко на територију Русије. Како прецизирају, ракете „атакамс“ са касетним бојевим главама помоћи ће да се изврше ефикаснији удари на руске аеродроме и уништи више авиона и хеликоптера.
Пројектили „атакамс“ ће проширити опсег потенцијалних циљева на логистичке објекте и мостове, наводе, између осталог, амерички стручњаци.
„Свака испорука западног оружја испраћена је таквом реториком. Украјина увек верује у неке фантастичне моћи западних система и наоружања. Сетите се када су ‘химарси’, ‘абрамси’, ‘челенџери’, ‘леопарди’ стигли у Украјину колико се причало да ће западни системи наоружања моћи да промене ситуацију на бојном пољу, а у стварности ништа се није променило. Они су само одужили спровођење специјалне војне операције. Из тог разлога специјална операција не траје три месеца, већ трећу годину“, каже Блохин.
Леонков, међутим, сматра да опасност која долази од „атакамса“ не треба потцењивати.
„Ово је велика претња, јер се под ‘сувереном територијом Украјине’ мисли на Крим, Запорошку и Херсонску област, Доњецк и Луганск“, додао је Леонков.
Према његовим речима, нeма гаранција да украјинске Оружане снаге неће испалити ракете „атакамс“ на друге руске територије.
Не постоји апсолутно никаква гаранција. Амерички сенатор Мич Меконел је у једном од својих интервјуа рекао да су за Украјину укинута сва ограничења, односно да могу да ударе где год желе“, додао је Леонков.

Очекују се напади и на цивилне објекте

Леонков истиче да претња постоји, јер украјинске снаге могу да гађају не само војне објекте, већ и цивилне.
„Мислим да се нациста Зеленски неће уздржати а да не изврши напад на цивилну инфраструктуру и покуша, например, да поквари летњу сезону на Криму“, упозорава Леонков.
Према његовим речима, руске Оружане снаге имају системе противваздушне одбране који су у стању да униште америчке „атакамсе“.
„Наравно, покушаћемо да их оборимо, наши ПВО системи то могу да ураде. За то имамо комплексе – и ‘тор-М2’, и ‘бук-М2’ и ‘бук-М3’ и они могу да их оборе“, појаснио је Леонков.
Међу руским војним експертима има мишљења да Русија треба оштро да одговори на сваки напад тим пројектилима и да руске снаге на сваки покушај Кијева да нападне цивилне циљеве на руској територији треба да униште једну од украјинских електрана.
Руска војска има такве могућности, кажу стручњаци, а тај посао додатно олакшава и чињеница да Украјинци у последње време имају проблема са противваздушном одбраном због недостатака ПВО средстава и због тога не могу да се носе са одбијањем ракетних напада, као и напада дроновима.
ракета атакамс - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2024
СВЕТ
Нацрт закона Представничког дома о помоћи Кијеву: Ракете "атакамс" и 61 милијарда долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала