- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си: Кина и Америка треба да буду партнери, а не противници

© AP Photo / Leah MillisЕнтони Блинкен и Си Ђинпинг
Ентони Блинкен и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Кина и Америка треба да буду партнери а не противници и треба да траже додирне тачке упркос неслагањима по одређеним питањима, изјавио је председник Кине Си Ђинпинг на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Пекингу.
"Ове године навршава се 45 година од успостављања дипломатских односа између Кине о САД. За протеклих 45 година односи две земље су прошли и успоне и падове и показали много важних ствари: две државе морају бити партнери, а не противници, морају да помажу једна другој да остваре успехе а не да једна другој наносе штету", рекао је Си, пренела је Централна кинеска телевизија.
Кинески лидер је истакао да је неопходно да две земље теже томе да нађу додирне тачке иако постоје неслагања, а не да буду несавесна конкуренција.
Кина и Америка треба да поштују своју реч, а не да говоре једно а раде друго, истакао је Си.

Блинкен: Не желимо сукоб са Кином

Са своје стране, амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да Вашингтон не настоји да обуздава развој Кине, нити да јој се супротставља савезима.
„Сједињене Америчке Државе на желе 'нови хладни рат', не настоје да измене уређење Кине, нити да јој се супротставе путем савеза или да ступе у сукоб са Кином“, рекао је Блинкен, преноси Централна телевизија Кине.
Према његовим речима, свет се данас суочава са многобројним изазовима који захтевају заједничко реаговање Вашингтона и Пекинга.
Истовремено, државни секретар је напоменуо да су САД привржене принципу „једне Кине“ и да стабилност и безбедност у Тајванском мореузу сматрају изузетно важним.
Блинкен борави у посети Кини до 26. априла а претходно се састао са кинеским министром спољних послова Вангом Јием.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала