- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија никада није била претња НАТО; Западни саветници учествују у припреми украјинских диверзија

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Русија никада није била претња НАТО, немамо ни геополитичке ни војне интересе да нападамо државе-чланице тог блока, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Снаге НАТО које су тик уз руску границу створиле су додатну претњу по војну безбедност.
"Снаге Алијансе су се приближиле до саме руске границе и створиле додатну претњу по војну безбедност. Желим да истакнем да су се они приближили нама а не ми њима. То још једном показује да се Западу не сме веровати. Сада нас оптужују да ћемо, ако нас не зауставе у Украјини, напасти земље Алијансе", рекао је Шојгу.
Русија се, међутим, придржава политике немешања у ствари других држава.
"Упоред с тим, после распада СССР наставља се ширење НАТО на исток иако су нам 90-тих година обећавали да тога неће бити. Истовремено, било је шест таласа ширења НАТО", навео је он.
Обраћајући се учесницима минстарског састанка ШОС, он је рекао је Вашингтон тај који је изазвао сукоб у Украјини.
"САД су прво изазвале а сада циљано одуговлаче сукоб у Украјини", рекао је он.

Западни саветници учествују у припреми диверзија које изводи Кијев

Страни саветници директно учествују у припреми диверзија које Кијев спроводи на територији Русије, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
„Уз непосредно учешће саветника изводи се планирање и припрема диверзија, између осталог и на територији Русије. Практично свакодневно уз прећуткивање Запада Кијев примењује добијено оружје за наношење штете објектима цивилне инфраструктуре Русије“, рекао је он на састанку министара одбране држава ШОС.
Колективни Запад, показујући наводно тежњу ка деескалацији, наставља да наоружава Кијев а због пребацивање тог наоружања без контроле постоји опасност да оно падне у руке терористичких организација.
„Обавештајни подаци се преносе у реалном времену, организована је обука украјинских војника, а у зони борбених дејстава сз западни војни експерти и плаћеници“, навео је Шојгу.
Руски министар је навео и да су покушаји Запада да Русији нанесе стратешки пораз осуђени на пропаст, а сви циљеви специјалне операције ће бити реализовани.
„Руске Оружане снаге ефикасно настављају специјалну операцију. Сви циљеви ће бити остварени“, рекао је он.
Такође је додао и да посебно брину стални напади украјинске војске на Запорошку нуклеарку што може имати катастрофалне последице.
Када је реч о терористичком нападу у „Крокус сити холу“ 22. марта Шојгу је рекао да трагови такође воде у Украјину.
Сви кривци ће обавезно бити кажњени, то је само питање времена, додао је он.

Притисак Вашингтона без преседана

Русија дели став са осталим чланицама ШОС да је ситуација на међународној сцени данас тешка и да постоји тенденција ка ескалацији.
"У порасту су геополитичка неслагања, руше се фундаменталне основе стратешке стабилности, смањује се улога међународних институција. То се догађа, пре свега, због тежње САД и њихових савезника да на сваки начин очувају глобалну доминацију и наметну свој диктат независним државама. Како би остварио свој циљ Вашингтон врши притисак без преседана, између осталог и на своје партнере, додељујући им улогу послушних извршилаца", рекао је Шојгу.
Може се навести много примера мешања САД у унутрашња питања суверених држава, као што су смене режима који им не одговарају.
"То су Ирак, Авганистан, Либија, Сирија", навео је руски министар и додао да се као инструменти вршења утицаја користе финансијски, политичко-дипломатски методи, а у неким случајевима и сила.
Примењује се опробани метод - распиривање и одржавање жаришта нестабилности у различитим регионима света, генерисање претњи по безбедност уз истовремено нуђење војне помоћи како би се те претње неутралисале, закључио је Шојгу.
Према његовим речима, Запад примењује двоструке аршине када је реч о праву неке државе на самоодбрану.
Као пример је навео операцију Ирана као одговор на израелски напад на ирански конзулат у Дамаску.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала