- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трампови саветници разматрају казне за земље које одустају од употребе долара

CC0 / Pixabay / Инфлација
Инфлација - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Саветници бившег америчког председника и актуелног кандидата на место лидера Сједињених Америчких Држава, Доналда Трампа, разматрају могућност увођења санкција земљама које избегавају употребу америчког долара у својој спољној трговини, објавио је Блумберг, позивајући се на изворе.
„Дискусије укључују казне за савезнике и противнике који активно теже увођењу билатералне трговине у другим валутама које не подразумевају долар, укључујући мере контроле извоза, оптужбе за манипулације са валутама“, пише агенција.
Према речима саговорника Блумберга, упознатих са током дискусије, мере ће бити усмерене против земаља чија се тржишта развијају са циљем смањења ризика по америчку валуту.
Истиче се да ће мета Трамповог тима, у случају његове победе на изборима, бити земље чланице БРИКС, које повећавају примену националних валута у узајамној трговини у оквиру напора за дедоларизацију.
Трамп је и сам раније већ признао да му се не допадају одлуке других земаља о одбацивању долара. У интервјуу Си-Ен-Би-Си-ју, изјавио је да „не би дозволио државама да одбаце долар“, упоредивши то са „поразом у револуционарном рату“, сматрајући да ће то нашкодити САД.
Раније је руски министар спољних послова Сереј Лавров изјавио да су САД и друге западне земље све више забринуте због рада чланица БРИКС на развоју сопствених финансијских механизама, јер схватају да ће то „озбиљно довести у питање механизме глобализације који у овом моменту функционишу под вођством Запада“.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала