- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Обележено 29 година од егзодуса Срба из Западне Славоније; Додик: За злочине нико није одговарао

Свеће - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2024
Пратите нас
Поменом убијеним Србима и полагањем венаца и цвећа код спомен-обележја у Градишци обележено је 29 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у хрватској злочиначкој акцији „Бљесак“. За само 36 часова протерано је 15.000 Срба, убијено 283 људи, од којих 107 цивила међу којима и 12 деце.
Председник Српске Милорад Додик истакао је да је најгоре што нико није одговорао за злочин над Србима у Западној Славонији.
„Али је важно да се ми окупљамо сваке године и показујемо пијетет страдалим Србима. Наставићемо да градимо будућност у складу са нашим интересима“, рекао је Додик, пренео је РТРС.
Поновио је да је српски народ највише страдао на простору бивше СФРЈ.
„Изборили смо се за наша права и нашу Републику Српску. Наша земља је Српска, као и Србија“, рекао је Додик.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је пут спаса на реци Сави постао пут насиља и смрти и да је то највећа опомена, те да су данас потребни јединство, као и јачање Републике Српске и њених институција.
„Ово је највећа опомена да требамо бити будни увек и да будуће генерације граде мостове суживота и водећи рачуна о идентитету“, истакао је Аџић.
Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да је важно да се подржи пројекат визуелног архива српског страдања јер свет, како је навео, треба да види колективну српску жртву и да су Срби опет ти који гледају у будућност.
Председник Удружења Срба протераних из западне Славоније Крсто Жарковић рекао је да је у првом егзодусу 1991. године простор западне Славоније напустило 68.000 Срба под притиском хрватских снага. Како је додао, данас је у западној Славонији, према попису Хрватске, око 17.000 Срба, од којих најмање 10.000 не живи на том подручју.
Агресију на српску област Западна Славонија, која је тада била у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН извршиле су хрватска војска и полиција 1. маја 1995. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала