- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Има ли лека од свраба историје | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2024
Пратите нас
У емисији "Орбита културе" откривамо зашто нисмо, читајући ремек-дело Милорада Павића, одговорили на кључно питање: зашто су нестали Хазари
Да ли књига „Од шапата до вриска – приче страве и фантастике“ , чије се реиздање појавило три деценије после првог објављивања, захтева нова читања с обзиром на нови контекст времена, какво нам данас у овим причама изгледа лице Србије коју настањују вампири, мутанати, серијске убице, уклети сплавова, зашто је сам писац актер једне од прича страве – за „Орбиту културе“ објашњава аутор ове збирке, писац Горан Скробоња.
Јесмо ли смо добровољно пристали да будемо робови у царству информација у којем се надзире сваки наш корак питање је које нам поставља руски писац Евгеније Водоласкин у свом новом роману „Чагин“ недавно објављеном у преводу на српски језик, а о којем говоре преводилац Водоласкиновог дела Радмила Мечанин и књижевница Љубица Арсић.
Како је настао нови џез аранжман за популарну песму и зашто је изабрао баш „Ђурђевдан“ питамо руског џез саксофонисту Олега Кирејева, чији ће албум „Уживај у Србији“ ускоро бити објављен.
Може ли грешник постати херој, какве су шансе данашње уметности да пружи уточиште водећи нас у непостојећу реалност, и изнад свега да отвори простор за неки бољи свет за Спутњик објашњава Славко Крунић, уметник чија је изложба „Та дивна неостварења“ недавно отворена у Галерији РТС.
Има ли одговора на питање откуд зло у људима, нарочито после стравичних злочина међу којима је и онај учињен усташком камом у Пребиловцима, тема је романа првенца „Свитање“ овенчаног наградом „Златна сова“ Завода за уџбенике Источно Ново Сарајево о којем разговарамо са његовом ауторком – Иваном Спахић.
А поводом 95 година од рођења, 15 година од смрти као и 40 година од објављивања „Хазарског речника”, запитали смо се шта нам је то велики писац Милорад Павић оставио као знакове и опомене у овој чудесној причи о Хазарима, о „сврабу историје“, трошности културе, непоузданом постојању. О „европском Борхесу“ и његовом ремек делу, о једној од најузвишенијих тачака наше књижевности 20. века разговарамо са проф. др Александром Јерковом са Филолошког факултета и др Милицом Мустур из Института за књижевност.
Орбита културе, 27.4.2024.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала