00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
ВЕСТИ (реприза)
Сукоб у Украјини после напада западним ракетама на Русију
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Празници дижу цене меса – када се очекује стабилизација тржишта

© Sputnik / Лола ЂорђевићМесо у супермаркету
Месо у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2024
Пратите нас
Недавни попис пољопривреде потврдио је да је сточни фонд у Србији у паду. Забрињава несразмера у ценама прасади и товних свиња. Професор Пољопривредног факултета у Београду Владе Зарић рекао је да је уобичајено да цене меса расту уочи празника. Оценио је да на то утичу бројни фактори, а да се стабилизација цена очекује у мају.
Цене прасади вртоглаво расту, а цене товљених свиња су у паду. Професор Владе Зарић истакао је како је реч о типичној ситуацији пада понуде.
"Пад понуде при истој тражњи доводи до раста цена. Зашто цена прасади иде у једном смеру, зашто цена товљеника иде у другом смеру. То су различити сегменти. Прасетина иде скоро увек у крајњу потрошњу", навео је професор, пише РТС.
Оценио је да је до пада понуде дошло због амбијента који није стабилан за пословање, због климатских промена, али и због занемаривања ризика.
Истакао је да је број приплодних грла у поређењу са 2021. годином смањен за 188.000.
На сточним пијацама прасад до 25 килограма се продаје по цени до 600 динара, а товљеници до 120 килограма за 350 динара.
На питање да ли се исплати товити, професор Зарић је рекао како ће сваки произвођач урадити све што му је потребно како би опстао и да би могао и следеће године да послује.
Истакао је да увек постоје сезонски фактори, нарочито сада када предстоје два празника и једна слава, као и да обично након тих светковина пада и цена, па се очекује да се цене у мају и смире.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала