- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Борељ: Европљани неће гинути за Донбас, али треба да подржавају Украјину

© AP Photo / Jean-Francois BadiasШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2024
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да не очекује скори завршетак сукоба у Украјини, а Европа би требало да настави да пружа војну помоћ Кијеву упркос чињеници да је то скупо за Европљане.
„Пошто смо се на почетку сукоба обавезали да ћемо подржавати Украјину, морамо наставити да је подржавамо све док они не буду у стању да се супротстављају и док (председник Русије Владимир) Путин не одлучи да прекине рат. Али то се, нажалост, неће скоро догодити“, рекао је Борељ током дискусије на конференцији Светског економског форума о глобалној сарадњи, економском расту и енергији за развој.
Према његовом мишљењу, оружани сукоб може да се настави бар до избора у САД.
„А ми, паралелно са тиме, морамо да наставимо да подржавамо народ Украјине. Европљани неће гинути за Донбас, али можемо помоћи Украјинцима да не гину за Донбас још дуго времена“, додао је он.
Борељ је рекао да је питање које многи у Европи постављају о томе колико ће још новца морати да се потроши на украјински сукоб – тешко. Међутим, ако се не помогне Кијеву, онда ће се, према његовом мишљењу, „историја развијати другачије“.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представља „играње ватром“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала