Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић открива када се очекује гласање о пријему тзв. Косова у СЕ и које земље су изразиле резерву

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Уђи у базу фотографијаЗграда Савета Европе у Стразбуру
Зграда Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је 16. и 17. маја седница Комитета министара Савета Европе (СЕ) о пријему тзв. Косова у ту организацију, а да ће гласање бити највероватније 17. маја.
Дачић је рекао да та тема још није на дневном реду, али се може очекивати да буде.
"Парламентарна скупштина Савета Европе је завршила своју улогу. Они су дали препоруку, али то не значи да о томе мора да се расправља одмах. Неке земље изражавају резерву, то су Француска и Италија. А када Француска и Италија изразе резерву, онда се поставља велико питање, јер они тамо немају сад баш 100 одсто већину. Прошли пут је на гласању било 33 за, а треба 31. Значи, то је већ пољуљано", рекао је Дачић и указао да је Мађарска признала тзв. Косово, али да су гласали против пријема у СЕ.
Нагласио је да се сада поставља питање да ли ће они који су већ дали свој глас то учинити поново.
"Ми морамо да се боримо и нећемо се предати у сваком случају. Међутим, овде је тешка, веома је тешка борба и видећемо како ће се даље одвијати", рекао је Дачић за ТВ Прва.
Како је навео, председника привремених приштинских инситуција сада" гурају" да пошаље уставном суду тзв. Косова Статут Заједнице српских општина (СЗО) и док Французи кажу да је потребан одговор тог суда, неки кажу да је довољно само да пошаље захтев.
Дачић је указао да је тзв. Косово вештачки политички "неуспешан пројекат", наводећи да је оно 2008. године једнострано прогласило независност, а да 2024. још није остварило пуно признање.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала