Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Владика Сергије: Враћањем резолуције о Сребреници озлеђују се старе ране, циљ - уливање страха

© Фото : Епархија бихаћко-петровачка Владика бихаћко-петровачки и рмањски Сергије
Владика бихаћко-петровачки и рмањски Сергије - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2024
Пратите нас
Владика бихаћко-петровачки Сергије Карановић изјавио је да није случајно што се на сто УН баш сада враћа резолуција о Сребреници и додао да уместо да се скоро три деценије након завршетка рата разговара како додатно унапредити међунационалне односе, неки недобронамерни људи однекуд са стране, озлеђују старе ране и страхом окивају народе у БиХ.
Он је у интервјуу за "Новости" рекао да је сада важно сачувати национални и међунационални мир, не наседати на било какве провокације, али бранити истину ма каква она била.
"То је наш задатак, императив нашег деловања у вишенационалној држави каква је БиХ. Историја треба да нас учи, да нас поправља, а не да нас поново сукобљава. Надам се да ће овдашње политичке вође имати довољно мудрости, снаге и воље да договором решавају неспоразуме, не допуштајући било коме са стране да нас поново изманипулише ради сопствених интереса", истакао је он.
Владика Сергије је оценио да су у последњем рату страдали сви, да сваки народ има своје жртве али и оне који су чинили злочине, те да је одговорност на појединцима, а никад на народима.
"Међутим, овде је реч о једној великој манипулацији која има за циљ да један народ прогласи геноцидним, а један страдалничким. Истина ту не почива, јер довољно је погледати целокупну слику сребреничког краја, од почетка до краја рата, па онда видети узроке и последице, без икакве намере да се злочин ревитализује или негира", рекао је он.
Додао је да би истину требало гледати онакву каква јесте, а не онакву каква некоме одговара.
"Тек тада ћемо бити на путу међунационалног помирења, а овако смо на путу који нас не води нигде, већ у поновни круг испуњен мржњом, страхом и неповерењем", оценио је владика Сергије, преноси Танјуг.
Одговарајући на питање како као војни епископ оцењује предлог о враћању обавезног служења војног рока, он је рекао да, без намере да велича војску као такву, сматра да је њено присуство у животу мушкарца током не тако давне прошлости имало више позитивних ефеката.
"Овде не мислим само на јачање борбене готовости земље, него на учење онога што данас ичшезава како у породици тако и у друштву, а то је поштовање старијег и надређеног, дисциплина, самодисциплина, осећај да припадате некој групи, да се жртвујете, ако затреба, за ту исту групу", истакао је он.
Оценио је да је време у коме живимо такво да мушкарци постају све слабији, јер им живот не тражи много физичког напора, а да је војска управо та која од дечака ствара мушкарце који су касније спремни да се ухвате укоштац са животом и оним што он носи са собом.
"Понекад је човеку потребно да се издвоји из породице да би ојачао, јер породица, својим заштитничким утицајем, често пута мушкарца чини слабим, не допуштајући му да одрасте онако као што би требао", рекао је владика Сергије.
Генерална скупштина УН  - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2024
СРБИЈА
Други пут потврђено: Одложено гласање о резолуцији о Сребреници, познат и разлог одлагања
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала