Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Баш на овај дан: У важном моменту за Србију стиже нам – пријатељ

© Влада СрбијеПремијер Србије Александар Вучић и кинески председник Си Ђинпинг у Пекингу
Премијер Србије Александар Вучић и кинески председник Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
Пратите нас
Председник Кине Си Ђипинг посетиће Србију 7. маја, на 25. годишњицу америчког бомбардовања кинеске амбасаде у Београду, а председник Србије Алексадар Вучић угостиће га у дводневној званичној посети. Поред економског, посета ће имати јак политички ефекат, посебно у погледу међународних притисака на Србију поводом гласања за резолуцију о Сребреници.
Професор Факултета политичких наука и директор Центра за студије Азије и далеког истока Драгана Митровић истиче да је посета Си Ђипинга Србији, иначе друга по реду, изузетно значајна у тренутном геополитичком моменту када је Србија, како она каже, пред великим изазовима и у борби на различитим фронтовима за очување свог угледа, суверенитета и интегритета.
Посета председника једне од најмоћнијих земаља на свету, прве трговачке силе и друге највеће економије, као и једног од највећих инвеститора засигурно показује да ми имамо моћне пријатеље широм света. Кина је тај пријатељ на кога можемо да се ослонимо у погледу заштите нашег суверенитета и територијалне целовитости, како на Савету безбедности УН, тако и у различитим другим приликама, рекла је Митровић за Спутњик.
© Sputnik / Ilya Pitalev / Уђи у базу фотографијаКина
Кина - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
Кина
Ова посета, каже она, представља и подршку актуелним властима у Србији, које су се показале као партнер који успешно сарађује са кинеском страном.

Прошарати инвестиције

Из економског угла гледано, Кина је у последњих неколико година, пре свега захваљујући великим кинеским компанијама које су постале доминантни власници наших великих фирми и извозника, попут Бора, постала један од највећих трговачких партнера у Србији. Они су, подсећа Митровићева, такође и један од највећих директних инвеститора у нашој земљи. Од изузетног значаја је и чињеница да је Кина географски диверзификовала изворе одакле инвестиције долазе у Србију, што је добро пре свега са становишта безбедности и суверенитета.
Очекујем да се пре свега види пројекат брзе пруге и шта је до сада по том питању урађено, односно да се то покаже као добар пример онога шта је донела наша међусобна сарадња, прво у формату „Иницијативе 16+1“ а онда и кроз „Појас и пут“, уз најаву нових пројеката, праваца сарадње и могућности. Такође очекујем да се потврди да су кинеско-српски међусобни односи на изузетно високом нивоу, као и да имамо опредељеност да их продубљујемо и развијамо, како не бисмо зависили само од партнера са једне стране, већ имали ту разноврсност која подупире нашу војну независност и наше политичко опредељење да сарађујемо са свима.
© Sputnik / Michael Klimentyev / Уђи у базу фотографија Сала Генералне скупштине УН
 Сала Генералне скупштине УН - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
Сала Генералне скупштине УН

О геноциду

Посета Србији у овом тренутку, каже наша саговорница, потврђује да можемо да се ослонимо на Кину и њену дипломатску мрежу и подршку. У случају резолуције о Сребреници, ова посета Србији иде на руку, тврди она, јер показује да смо ми крупна тачка на европском континенту, гледано из угла Пекинга.
Ово потврђује да ми за њих имамо значај као кључна земља региона и да је неопходно указивати нам поштовање и неговати са нама односе на равноправним основама, а не уз страшна подметања, непријатељства, и интриге на међународним форумима који за циљ имају то да се Србија осами и да се настави срамни наратив из деведесетих година прошлог века, закључује Драгана Митровић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала