- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

БиХ: Почеле припреме за прву фазу преговора о приступању

© Sputnik / Маријана КолаковићБосна и Херцеговина, илустрација
Босна и Херцеговина, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
Пратите нас
Дирекција за европске интеграције (ДЕИ) доставила је Савету министара, другим институцијама БиХ, као и свим телима успостављеним одлуком о систему координације процеса европских интеграције у БиХ, материјале са састанака експланаторног скрининга Европске комисије са Северном Македонијом, Албанијом, Украјином и Молдавијом.
Тиме су почеле припреме за прву фазу преговора о приступању ЕУ, преноси Танјуг писање Срне.
Ти материјали достављени су БиХ након првог уводног састанка БиХ и ЕУ одржаног у среду, 24. априла, у Бриселу на којем је Европска комисија детаљно презентовала кораке у преговорима о приступању, пре свега у процесу аналитичког прегледа закондавства, саопштено је из ДЕИ-а.
Експланаторни скрининг је фаза у оквиру које Европска комисија институцијама земље кандидата детаљно презентује целокупно правно наслеђе ЕУ.
Након тога следи билатерални скрининг током којег земља кандидат представља своје законодавство и утврђене разлике у односу на правно насљеђе ЕУ.
На крају тог процеса Европска комисија израђује извештаје у којима даје детаљну анализу стања и оцену спремности земље за отварање преговора по кластерима, односно вођење преговора по поглављима.
Дирекција ће у вези са наредним фазама у процесу наставити да поступа у складу с надлежностима, а јавност ће бити правовремено обавештена о свим корацима, наведено је у саопштењу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала