- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Претња авијацији“: Балтичке земље оптужиле Русију за ометање ГПС сигнала

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/David Smith / Авион Ф-18 хорнет финског ратног ваздухопловства
Авион Ф-18 хорнет финског ратног ваздухопловства - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
Пратите нас
Министри спољних послова Летоније, Литваније и Естоније оптужили су Русију за наводно ометање ГПС сигнала у Балтичком мору, што представља сметњу за авијацију, пише „Фајненшел тајмс“.
Према писању британског листа, због сметњи у навигацији два финска авиона била су принуђена да се врате на полазну тачку са средине руте.
„Ово што се дешава са ГПС-ом сматрамо делом непријатељске руске активности и дефинитивно ћемо о томе разговарати са нашим савезницима. Такве акције представљају хибридни напад и представљају претњу нашој безбедности“, рекао је естонски министар спољних послова Маргус Цакна за „Фајненшел тајмс“.
С тим у вези, шеф литванске дипломатије Габријелус Ландсбергис рекао је да проблеми са ГПС-ом у Балтичком мору у близини руске границе постају превише опасни да би се игнорисали.
Према проценама стручњака, како пише лист, нарушавање квалитета сигнала утицало је на десетине хиљада цивилних летова последњих месеци.
Власти балтичких земаља сматрају да иза проблема са ГПС-ом стоји Русија. Један од анонимних званичника је, у разговору за „Фајненшел тајмс“, оценио да је то што се дешава наводно повезано са покушајима Москве да заштити Калињинградску област од могућих напада украјинских дронова.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала