- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Српски редитељ члан жирија фестивала у Кану

© Sputnik / Марија ЈаковљевићВладимир Перишић
Владимир Перишић - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
Пратите нас
Српски редитељ Владимир Перишић изабран је за члана жирија Канског фестивала у категорији Кратког филма и „La Cinef” награда, саопштили су данас продуценти.
„Част ми је да сам део овог жирија и радујем се да откријем филмове у селекцији. То је жири који додељује 'Златну палму' за кратки филм и награде за најбоље студентске филмове. Мој дипломски филм је био у селекцији 'La Cinef' и то је био мој први сусрет са Каном”, рекао је Перишић, преноси Танјуг.
Истакавши да има „неку посебну емотивну везу са том селекцијом”, Перишић је додао да се радује што јој се на овај начин враћа у Кан.
Председница жирија у коме је Перишић је белгијска глумица Лубна Азабал, а чланови су редитељка, сценариста и продуценткиња Мари Кастиј Ментјон-Шар, продуцент Паоло Морети и продуценткиња и редитељка Клаудин Нугарет.
Њихов задатак биће да одаберу између 11 кратких филмова добитника „Златне палме”, као и три од 18 студентских филмова којима ће бити додељена „La Cinef” награда.
Перишићев дипломски кратки филм „Дремано око” је представљен 2003. године у Кану, у селекцији „Синефондасион”, намењеној најбољим студентским филмовима.
Перишићев последњи играни филм „Lost Country” (2023) премијерно је приказан на прошлогодишњем Канском фестивалу, у селекцији „Недеља критике”, а Јован Гинић је добио „Revelation Award” за најбољег глумца.
Фестивал у Кану ће бити одржан од 14. до 25. маја, а „Златну палму” и „La Cinef” награду у тим категоријама ће уручити председница жирија Азабал током свечане церемоније затварања.
Никол Кидман - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
КУЛТУРА
Никол Кидман добила награду за животно дело
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала