- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Велика америчка лудост против Русије – неко ће ипак да заради милијарде долара

© Tanjug / AP Photo/Manuel Balce CenetaПредседник САД Џозеф Бајден
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2024
Пратите нас
Споразум о десетогодишњој помоћи Украјини у суштини је безначајан, чак и у контексту америчких председничких избора, а његов циљ је само додатно упумпавање нових милијарди долара у војно-индустријски комплекс САД, сматра аналитичар Бранко Павловић.
САД и Украјина преговарају о војној и финансијској подршци Кијева за наредних десет година, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски током видео-обраћања.

Десетогодишња помоћ САД Украјини

Зеленски тврди да се преговори одвијају у оквиру рада на билатералном споразуму о сарадњи у сфери безбедности. Циљ Кијева је, како је рекао, да учини тај споразум „најјачим“ од свих безбедносних споразума са другим земљама.
„Радимо на утврђивању конкретних нивоа подршке за ову и за наредних десет година. То је финансијска и политичка подршка и она која се тиче оружја и заједничке производње оружја“, објаснио је Зеленски.

Упумпавање додатних милијарди у војно-индустријски комплекс

Дугорочна помоћ нема никаквог значаја осим као потврда Америке да и даље стоји на позицији да ће помагати Украјини колико год буде потребно, каже за Спутњик аналитичар Бранко Павловић.
Међутим, очигледно је да се Американци извлаче из тог рата и да пребацују сву одговорност на Европу, а да се у ствари баве само набацивањем послова америчком војно-индустријском комплексу, додаје Павловић.
„Дакле, тај споразум нема никаквог другог значаја. Оперативно, споразум не значи ништа. Апсолутно не значи ништа! То је само предизборни трик да Бајден може да каже: 'Нису у питању само изјаве, ево ми смо потписали споразум и тиме чврсто стојимо иза Украјине'. А то са реалним догађајима и реалним стањем на терену нема додирних тачака, али ће имати врло велике везе са упумпавањем нових милијарди долара у сам војно-индустријски комплекс и подизање њихових профита.“

Американце више не интересује Украјина

Без обзира што су амерички бирачи све сиромашнији док Бајден троши буџетске паре за подршку Украјини, најновији дугорочни споразум са Украјином за њих је ситна тема, сматра Павловић.
Грађани САД се не баве више питањем помоћи Украјини пошто је превладао тај велики интерес произвођача оружја. Војно-индустријски комплекс добио је већину и код републиканаца и код демократа да се изгласа 61 милијарда долара помоћи и то сад више неће бити тема, сматра Павловић.
„Мало ће да се узбурка јавно мњење, биће разочарења у републиканце и Трампа зашто су то дозволили, а онда ће потпуно друге теме да преовладају. Нико се неће обазирати до краја изборне кампање на Украјину осим ако тамо не дође, што је сасвим могуће, до драматичних напредовања руске војске. Онда ће се вратити тема Украјине и погрешне спољне политике Америке“, закључио је Павловић.

Помоћ Украјини – лудост без краја

Амерички предузетник и милијардер Илон Маск назвао је преговоре између Украјине и Сједињених Држава о наставку подршке Кијеву огромном грешком.
„То је лудост“, написао је Маск на друштвеној мрежи Икс.
Он је изразио забринутост да се сукоб у Украјини никада неће завршити.
Претходно је британски премијер Риши Сунак рекао да ће Уједињено Краљевство наставити да пружа војну помоћ Украјини барем на садашњем нивоу до краја деценије.
Погледајте и:
Доналд Трамп у судници - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
СВЕТ
Трампов изненадни заокрет који би могао да га суноврати у – пораз
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала