Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Биографије нових осам министара у Влади Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићПлоча на згради Владе Србије
Плоча на згради Владе Србије  - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
Пратите нас
Нова Влада Србије, чији је састав данас предложио мандатар и будући премијер Србије Милош Вучевић имаће осам нових министара међу којима су Дејан Ристић, Милица Ђурђевић Стаменковски и Дарко Глишић.
Министарско место припало је и Марку Ђурићу, досадашњем амбасадору Србије у Вашингтону, и директору Канцеларије за Косово и Метохију. Он ће у новој влади бити Министар спољних послова и на фунцкији ће заменити Ивицу Дачића.
Међу новим министрима биће и Адријана Месаровић, Јелена Ковачевић, Татјана Мацура и Немања Старовић.
Месаровић, нови министар приведе на функцији министра привреде замениће Слободана Цветковића. Рођена је у Новом Саду 1981. године. Мастер је економије. Била је помоћник градоначелника Новог Сада од 2018. године, и председница Тима за инвестиције Града Новог Сада задуженог између осталог за реализацију Програма "Србија 2025" у главном граду Војводине, преноси Танјуг.
У биографији наводи да се образовала и у Саутемптону у Великој Британији, као и да је завршила више специјализованих обука "највишег нивоа стручног оспособљавања из информатике". Каријеру је започела у банкарском сектору 2008. године у Дирекцији за пословне аранжмане у Сектору за корпоративно банкарство. Била је вишегодишњи самостални стручни сарадник у Одељењу за велика предузећа у Сектору за рад са привредом којим је касније и руководила. Сарађивала је са Народном банком Србије, ресорним министарствима. Има вишегодишње искуство у раду на финансијској консолидацији привредних друштава. Била је део Радне групе Новог Сада и надлежна за консолидацију неколико јавно-комуналних предузећа. Учествовала је у раду и на реконструкцији Спенса, као и на изградњи моста-обилазнице око Новог Сада.
Министра за државну управу и локалну самоуправу Александра Мартиновића на функцији ће заменити Јелена Жарић Ковачевић која је била народна посланица у три мандата.
Рођена је 1981. године у Нишу, дипломирала је на ншком Правном факултету, на коме је стекла и звање мастер правних наука. Била је адвокат до 2012. године, када је постављена за заменицу Секретара Скупштине града Ниша, а радила је и као одборник нишке општине Црквени Крст. Члан је Главног одбора СНС, а крајем 2021. изабрана је за чланицу Председништва.
На место Министра за рад, борачка и социјална питања предложен је Немања Старовић који је до сада био званичник министарстава спољних послова, одбране, а пре тога је радио и у Канцеларији за Косово и Метохију. Старовић ће на фунцкији заменити Николу Селаковића који је нови министар културе.
Рођен је 1982. године у Новом Саду. Урадио је мастер на одељењу за историју Филозофског факултета Универзата у Новом Саду. Завршио је и Дипломатску академију МСП-а. Био је и помоћник градоначелника Новог Сада и члан Градског већа за урбанизам и заштиту животне средине. На првом програму Радио телевизије Војводине од 2016. године имао је ауторску емисију "Ино-стране", а један је од оснивача НВО Центар за друштвену стабилност и члан је Удружења књижевника Србије и Матице српске.
Министар за бригу о породици и демографију, како је предложено, биће Милица Ђурђевић Стаменковски, рођена 1991. године, која ће на тој функцији заменити Дарију Кисић. На факултету политичких наука Универзитета у Београду стекла је звање дипломираног политиколога, а суоснивач је српске странке Заветници. Један је од аутора "Платформе за обнову суверенитета" на Косову и Метохији.
По стицању пунолетства, организовала је и прве политичке скупове, и то митинге и демонстрације за очување Косова и Метохије у саставу Србије, 2007. и 2008. године, а 2022. године била је председнички кандидат на изборима, када је изборну трку завршила на петом месту са освојених 4,23 одсто гласова. На парламентарним изборима 17. децембра 2023. листа "Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - Државотворна снага - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери" освојила је 105.165 (2,76 одсто) и није прешла изборни цензус, наводи Танјуг.
Министар за јавна улагања биће Дарко Глишић, који ће на тој функцији заментити Марка Благојевића. Један је од оснивача Српске напредне странке.
Рођен је 1973. године у Убу, завршио је Вишу грађевинско - геодетску школу у Београду, где је стекао звање инжењера геодезије. У СРС се учланио 1997. године, где је одмах изабран за потпредседника окружног одбора за Колубарски округ, а 2000. године за председника одбора. За председника општине Уб први пут је изабран након избора 2012. године, други пут 2016., а трећи пут 2020. године. Два пута је био посланик у Народној скупштини. За председника Извршног одбора СНС изабран је 2016.
Нови министар информисања биће Дејан Ристић, досадашњи је директор Музеја жртава геноцида. Рођен је 1972. и на функцији ће заменити Михаила Јовановића.
Ристић је историчар, преводилац и сценариста, један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем. Био је и вршилац дужности директора Народне библиотеке Србије. У библиотеку је дошао из Министарства рада и социјалне политике, где је био задужен за заштиту војних меморијала и посебну пажњу је посветио истраживању холокауста. Аутор је више десетина научних радова, аутор и коаутор је бројних књига, међу којима се посебно истиче научна монографија под насловом "Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941" на основу које су "Филмске новости" снимиле документарни филм "Сећања из пепела". Био је и државни секретар у Министарству културе.
Вучевић је нагласио данас након седнице Председиштва СНС да ће за чланове владе сутра предложити Скупштини Србије Синишу Малог за првог потпредседника владе и министра финансија, Ивицу Дачића, за потпредседника владе и министар унутрашњих послова. Ирену Вујовић, потпредседника владе и министар заштите животне средине и водопривреде.
Горан Весић ће, како је рекао бити министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дубравка Ђедовић-Хандановић, министар рударства и енергетике, Томислав Момировић, министар унутрашње и спољне трговине. Маја Поповић, министар правде. Јелена Жарић-Ковачевић, министар државне управе и локалне самоуправе. Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Братислав Гашић, министар одбране, Марко Ђурић, министар спољних послова.
Тања Мишчевић, министар за европске интеграције, Славица Ђукић-Дејановић министар просвете, Златибор Лончар, министар здравља, Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Милица Ђуђевић-Стаменковски министар за бригу о породици и демографију, Зоран Гајић, министар спорта.
Никола Селаковић, министар културе, Милан Кркобабић, министар за бригу о селу, Јелена Беговић, министар науке, технолошког развоја и иновација. Хусеин Мемић, министар туризма и омладине, Дејан Ристић, министар информисања и телекомуникација, Дарко Глишић, министар за јавна улагања. Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукорлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура, министри без портфеља", рекао је Вучевић на конференцији за медије после седнице Председништва СНС.
"У суштини имамо једну трећину министара који нису били у саставу кабинета Брнабић. Што се тиче нестраначких личности, предложили смо четири личности које нису припадници или чланови једне политичке странке", рекао је Вучевић.
Вучевић је додао да је међу предлозима осам нових имена, а да су чак десет чланова нове владе жене.
Вучевић је рекао да ће нова лица у Влади Србије бити и Александар Вулин као потпредседник Владе.
Мандатар за избор Владе Србије Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
СРБИЈА
Вучевић саопштио кога ће предложити за министре у новој Влади Србије /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала