- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Како нове акцизе утичу на цене горива у Србији | Енергија Спутњика

CC0 / rawpixel.com / Бензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
Пратите нас
Због празника нове цене горива на бензинским пумпама у Србији промење су а од 1. маја ступа на снагу одлука о изменама акциза, којима се малопродајне цене горива усклађују са годишњим растом потрошачких цена, односно, са прошлогодишњом инфлацијом од 7,6 одсто.
Бензин ће на пумпама у Србији поскупети за четири а дизел појефтинити за један динар, што значи да држава није цене повећала за износе повећања акциза на нафтне деривате, рекао је у данашњој емисији “Енергија Спутњика” Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, појашњавајући да на малопродајну цену поред нових акциза утиче још низ параметара.
Јер, од 1. маја у Србији је нова акциза за безоловни бензин виша за 4,75 динара, односно 5,70 динара кад се урачуна порез на додату вредност (ПДВ). Акциза на дизел порашће за 5,86 динара, а акциза на ТНГ за 4,45 динара, када се урачуна ПДВ.
Иначе, цене евро дизела и бензина евро премијум БМБ 95 су Уредбом о ограничењу висине цена деривата нафте ограничене до 27. јула 2024. године. Још се не зна да ли ће држава наставити и после овог датума да контролише малопродајне цене горива. Државна контрола цена горива траје још од 2022. године а саговорник Спутњика у разговору са Јелицом Путниковић наводи да су и готово све суседне земље наставиле са државном контролом цена. Изузетак је, међутим, Мађарска која је “преко ноћи” укинула ову праксу јер је државно администрирање довело до несташице горива на пумпама.
Треба рећи и то да је Србија земља која је међу онима које имају највећа захватања (порези, акцизе и друге таксе) из малопродајне цене деривате, како би се пунио државни буџет. Мићовић објашњава да би на будуће цене сирове нафте, а самим тим и горива могло да утиче заоштравање сукоба на Биском истоку између Израела и Ирана, јер Иран контролише транзит кроз Ормуски мореуз, којим пролази око 20 одсто “црног злата”.
Енергија Спутњика 30. 4.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала