- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Како Запад види УН: Званична Српска не сме да се појави у Њујорку, а немачки туриста је - добродошао

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
Пратите нас
Кристијан Шмит не може да говори као високи представник на редовној седници СБ УН о Босни и Херцеговини, јер није добио мандат ове организације за ту позицију. Међутим, уколико се то догоди, то значи да су Уједињене нације потпуно под контролом Америке, а да о стању у БиХ треба да говори туриста из Немачке.
Ово је мишљење политиколога из Бањалуке Анђелка Козомаре поводом захтева Америке да се на поменутој седници обрати и тзв. високи представник Кристијан Шмит, а чему се Русија противи.

Русија је потпуно у праву

„Русија је у праву, јер Шмит може да се за говорницом УН појави само у личном својству и да оно што буде изнео буде третирано само као његово лично мишљење, односно као опажање или како већ... Свако друго тумачење спадало би под кршење и Повеље УН и међународног права и норми,“ каже Козомара.
Како каже наш саговорник, захтев Русије јесте реалан али исто тако очекује да ће Шмит, ако и буде говорио ипак то урадити у својству високог представника БиХ.
„Сви су свесни да је међународно право умрло 1999. године бомбардовањем СРЈ, а да су Уједињене нације за то време постале инструмент Америке. У овом случају Америци одговара да се пред расправу о резолуцији о Сребреници појави Шмит као неко ко је за њих и њихове западане следбенике меродаван да каже све што може лоше о Републици Српској. Ко то може боље него Шмит!,“ додаје иронично Козомара.
Дакле, улога грађанина Шмита треба да се сведе на причу о неистинама како РС руши Дејтон, да Срби прете сецесијом и тако даље.

Шмит не сме да има тежину

„Да ли ће се Шмит обратити као грађанин, или као неко ко је игра улогу високог представника за БиХ зависи од тога како ће га председавајући најавити. Дакле, тако ћемо видети да ли је за УН која није подржала његов мандат он ипак меродаван. У сваком случају Шмит ће овде послужити као гласноговорник западних сила и мрзитеља Срба и РС,“ оцена је нашег саговорника.
У случају да Шмит жели да се обрати, руска мисија тражи да то буде на основу члана 39. Правила о раду Савета безбедности Уједињених нација у личном својству, јер као високи представник није потврђен у Савету безбедности и они га у складу с тим не признају као високог представника. Седница је заказана на захтев Русије.
Козомара каже и да није реално да некоме ко има легитимитет од народа, као што је српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић, буде одбијена виза да присуствује седници, и да то мора да уради путем видео-линка, док Шмит који је обичан грађанин Немачке на привременом боравку у БиХ има сва права.
Редовна седница СБ УН о БиХ заказана је за данас у 16 часова по локалном времену .
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
РЕГИОН
На захтев Русије - Савет безбедности УН данас о ситуацији у БиХ
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
РЕГИОН
САД траже да се Шмит обрати на седници СБ УН о БиХ, Русија дала услов - само у личном својству
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала