- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Нови гас“: У Европи расте зависност од руских ђубрива

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаЖетва у Русији
Жетва у Русији - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
Пратите нас
Европа постаје зависна од руског ђубрива као што се догодило са гасом, пише амерички лист „Фајненшел тајмс“, позивајући се на једног од највећих произвођача ђубрива за пољопривредне културе Свејна Тореа Холзетера.
Према подацима Евростата, Европска унија је у јуну 2023. године увезла дупло више руског ђубрива него годину раније. Тренутно је увоз руског ђубрива на рекордном нивоу и чини трећину укупног увоза урее.
„Азотна ђубрива, која су важна за раст биљака, производе се коришћењем природног гаса. Русија га извози више у Европу, замењујући део гаса који је ЕУ забранила“, рекао је Свејн Торе Холзетер, извршни директор компаније „Јара интернешенал“, један светских произвођача ђубрива.
Према његовим речима, „ђубриво је нови гас“.
Како се истиче у чланку, цене ђубрива за усеве нагло су порасле након почетка руске специјалне војне операције 2022. године, пошто су санкције које су уведене против Русије ограничиле доступност природног гаса, главног извора азотних ђубрива као што су амонијак и уреа.
То је погодило европске фармере у финансијском смислу, док су фармери у другим земљама, посебно у Африци, у потпуности престали да користе ђубрива, што је смањило приносе и погоршало глобалну прехрамбену кризу, наводи лист.
По речима Холзетера, од тада су цене ђубрива пале пошто су се снизиле и цене природног гаса, али европска индустрија ђубрива и даље има потешкоћа пошто руски извоз заузима велики удео у тржишту. Такође је додао да руски произвођачи ђубрива имају користи због нижих трошкова за електричну енергију.
Раније је саопштено да су Сједињене Америчке Државе из Русије увезле ђубриво у вредности која је у фебруару износила 158,5 милиона долара, што представља максимум од јуна 2023. године.
Погледајте још:
Ђубриво на сајму у Краснодару, Русија - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2024
РУСИЈА
Америка повећала увоз ђубрива из Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала