- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Студија: Здрав начин живота надокнађује утицај генетике за више од 60 одсто

© Sputnik / Лола ЂорђевићСалата од паприке
Салата од паприке - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
Пратите нас
Здрав начин живота може да надокнади утицај генетике за више од 60 одсто и додати још пет година животног века, наведено је у првој студији која је рађена о томе.
Добро је познато да су неки људи генетски предиспонирани на краћи животни век, пренео је Гардијан.
Такође је добро познато да фактори начина живота, посебно пушење, конзумирање алкохола, исхрана и физичка активност, могу да утичу на дуговечност.
Међутим, до сада нису рађена истраживања о томе у којој мери здрав начин живота може бити противтежа генетици.
Налази из неколико дугорочних студија сугеришу да би здрав начин живота могао да ублажи ефекте гена за скрац́ивање живота за 62 процента и дода чак пет година животног века.
Резултати су објављени у часопису БМЈ Евиденс-Бејзд Медисин.
Ова студија разјашњава кључну улогу здравог начина живота у ублажавању утицаја генетских фактора на смањење животног века, закључили су истраживачи.
Политика јавног здравља за побољшање здравих стилова живота послужила би као моћна допуна конвенционалној здравственој заштити и ублажила би утицај генетских фактора на људски животни век, навели су они.
Студија је обухватила 353.742 особе из Биобанке Велике Британије и показала је да они са високим генетским ризиком од краћег живота имају 21 одсто повећан ризик од ране смрти у поређењу са онима са ниским генетским ризиком, без обзира на њихов начин живота.
Истовремено, људи који живе нездравим начином живота имају 78 одсто повећане шансе за рану смрт, без обзира на генетски ризик, открили су истраживачи са Медицинског факултета Универзитета Џеђианг у Кини и Универзитета у Единбургу.
У студији се додаје да нездрав начин живота и гени који носе краћи животни век више него удвостручују ризик од ране смрти у поређењу са људима са генима који носе дужи животни век и воде здрав начин живота.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала