- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
ФК-3 ракетни штит неба Србије - Sputnik Србија

УЖИВО Руска ПВО оборила украјинске дронове изнад Курске и Белгородске области; Експлозије у Одеси

Пратите нас
Украјински милитанти извели су ноћу ракетни удар на Криму ракетама Атакамс, систем противваздушне одбране је дејствовао изнад Џанкоја и Симферопоља. У Белгородској области дејствовао ПВО.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:39 30.04.2024
Украјински медији јављају о експлозијама у Одеси.
22:37 30.04.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Кировоградској, Дњепропетровској, Николајевској, Харковској и Одеској области Украјине, као и у деловима Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева.
22:25 30.04.2024
Земље колективног Запада неће Украјини предати само ловце-бомбардере Ф-16, већ и комплетну опрему за њих, потврдио је председавајући Комитета Здруженог генералштаба америчких снага генерал Чарлс Браун.
„У вези са тим што предајемо (Украјини) ловце Ф-16, не ради се само о авионима, већ и о обуци пилота и обуци кадрова за одржавање. И такође о гарантовању (Кијеву) система наоружања укључених у комплет“, рекао је амерички генерал, говорећи на саслушању у Комитету за оружане снаге Представничког дома САД.
„Такав дијалог водимо. Не ради се само о томе да (Кијев добије да користи ове) авионе, већ и да се дође до (њиховог) пуног потенцијала“, нагласио је Браун, додавши да алудира на разговоре унутар западне контакт-групе о координацији испорука оружја Украјини.
22:16 30.04.2024
Руски војници у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
Специјална операција у Украјини
Западни медији: Ако руска војска заузме Часов Јар, преузеће контролу над околним градовима
20:20 30.04.2024
Руски ПВО системи оборили су украјински дрон авионског типа изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
18:04 30.04.2024
Грешка Украјинаца код Очеретина
Успешној офанзиви руских снага код Очеретина допринела је и грешка украјинске војске, пише „Бизнис инсајдер“.
„Грешка украјинске војске је, изгледа, омогућила руским снагама да се без икаквих препрека пробије и заузме већи део села“, наводи се у чланку.
Како се додаје, грешка Кијева је била ротација елитне 47. механизоване бригаде и 115. механизоване бригаде у близини Очеретина. То је искористила руска војска и створила простор за напад.
Подсетимо, руско Министарство одбране је раније данас саопштило да су јединице групе „Центар“ побољшалe тактички положај и нанелe пораз јединицама три украјинске бригаде код места Новобахмутовка и Очеретино у ДНР.
17:42 30.04.2024
Руски ПВО системи оборили су украјинску беспилотну летелицу авионског типа изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
17:29 30.04.2024
Поверење Украјине у савезнике, земље чланице НАТО-а, пољуљано је због кашњења у испорукама оружја, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг у интервјуу агенцији Ројтерс.
17:21 30.04.2024
Сједињене Америчке Државе ће наставити да подржавају Кијев без обзира на исход борбених дејстава Украјине и Русије, изјавио је координатор за стратешку комуникацију у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби.
„Без обзира на то када ће се овај рат завршити, без обзира на то како ће се овај рат завршити, Украјина ће и даље имати дугу границу са Русијом и оне ће и даље имати легитимне потребе у области безбедности“, истакао је Кирби на конференцији за медије.
17:00 30.04.2024
16:57 30.04.2024
Око 15 хиљада војника Оружаних снага Украјине добило је дисциплинске казне због одбијања да извршава наређења или неовлашћеног напуштања војне јединице, изјавио је посланик Врховне раде Украјине Јуриј Камељчук из пропредседничке партије Слуга народа, преноси портал „Страна“.
Према његовим речима, то је званична цифра. Истовремено, Камељчук је као највећи проблем назвао то што „међу њима има мало људи који су спремни да поново узму оружје у руке“.
Посланик је додао и да ти војници нису нигде распоређени, као и да се не налазе у затвору ни у казненом батаљону.
„Али нема никаквих судских рочишта како би се утврдио њихов статус – да ли су за нешто криви или не“, објаснио је он.
16:57 30.04.2024
Европска комисија предложила је државама чланицама да самостално одлуче да ли вреди да принудно враћају у отаџбину украјинске грађане који су војни обвезници, а који су добили право на привремену заштиту у Европској унији, изјавила је заменик ЕК и европског комесара за вредности и транспарентност Вера Јурова на конференцији за новинаре.
Министар спољних послова Белгије Ађа Лабиб оценила је, са друге стране, да украјинске грађане који су добили право на привремену заштиту не треба насилно слати у Украјину, али да коначну одлуку треба да донесе влада.
Истовремено, вицепремијер и министар за националну одбрану Пољске Владислав Косињак-Камиш рекао је новинарима након седнице владе, да ЕУ треба да донесе одлуку о предаји Украјини грађана који су војни обвезници.
16:42 30.04.2024
Неизбежно је да Сједињене Америчке Државе и Русија разговарају, изјавио је амерички конгресмен из редова демократа Адам Смит.
„Треба да разговарамо са Кином. У неком моменту, верујем да треба да разговарамо и са Русијом. Морамо да искористимо дипломатско умеће и наше партнерство, јер сам заиста забринут због почетка формирања савеза Русије, Ирана, Кине и других“, рекао је Смит на седници у Конгресу уз учешће руководства Пентагона.
16:34 30.04.2024
Могући споразум између Украјине и САД о финансијској помоћи на десет година довешће до бесконачног рата, оценио је амерички бизнисмен и власник друштвене мреже „Икс“ Илон Маск.
„Бесконачан рат“, написао је Маск, коментаришући изјаву украјинског председника Владимира Зеленског да Кијев и Вашингтон преговарају о војној и финансијској помоћи у наредних десет година. Помоћ се разматра заједно са билатералном споразумом о сарадњи у сфери безбедности на којем се ради.
16:29 30.04.2024
ПВО средства уништила су два украјинска дрона изнад Курске и један дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
Губернатор Курске области Роман Старовојт саопштио је да је у гранатирању села Козино које је извела украјинска војска погинула једна жена, а још једна је рањна и хоспитализована.
12:28 30.04.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Руска група „Запад“ одбила је пет напада, губици Оружаних снага Украјине износили су око 90 војника;
▪Јединице групе Југ Оружаних снага Русије побољшале су ситуацију дуж линије фронта, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 440 војника и два тенка;
▪Јединице групе „Исток“ Оружаних снага Русије заузеле су повољније положаје, губици Оружаних снага Украјине износили су око 100 војника;
▪Руске трупе су погодиле хангар за склапање дронова Оружаних снага Украјине;
▪Јединице групе "Центар" Оружаних снага Русије побољшале су свој тактички положај и одбиле девет контранапада Оружаних снага Украјине, губици украјинских снага износили су 145 војника, три борбена возила Бредли;
▪Руска противваздушна одбрана оборила је десет беспилотних летелица, шест пројектила Атакамс и две бомбе Хамер.
08:29 30.04.2024
08:01 30.04.2024
Администрација америчког председника Џозефа Бајдена разматра увођење забране увоза обогаћеног уранијума из Русије, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07:11 30.04.2024
У Белгородској области је активиран ПВО систем, једна ваздушна мета је оборена на прилазу граду, жртава и разарања није било, написао је губернатор региона Вјачеслав Гладков на свом Телеграм каналу.
Према прелиминарним подацима, није било жртава и разарања.
07:06 30.04.2024
Украјински милитанти извели су ноћу ракетни удар на Крим ракетама Атакамс, систем противваздушне одбране је дејствовао изнад Џанкоја и Симферопоља, изјавио је Владимир Рогов, председник јавног покрета "заједно за Русију".
Према прелиминарним подацима, Кијев је користио је користио неколико балистичких пројектила Атакамс за напад на мирно полуострво.
Он је појаснио да је пре ракетног напада на полуострво објављен аларм за опасност и блокиран Кримски мост.
Раније је Њујорк тајмс, позивајући се на своје изворе, известио да је Пентагон признао да ће Украјина моћи да користи недавно испоручене ракете Атакамс већег домета за удар на Крим. Циљ је да се „појача притисак“ на полуострву.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала