- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

На Флориди ступила на снагу забрана абортуса после шест недеља трудноће

© Fotolia / VILeviКолико вам је познат шифровани језик медицинских сестара
Колико вам је познат шифровани језик медицинских сестара - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2024
Пратите нас
Забрана већине абортуса на Флориди након шест недеља трудноће, пре него што многе жене уопште знају да су трудне, ступила је данас на снагу, а поједини лекари су забринути да жене у тој савезној америчкој држави више неће имати приступ потребној здравственој заштити.
Докторка Лих Робертс, репродуктивни ендокринолог и специјалиста за плодност из "Бока Фертилити" у Бока Ратону, рекла је да законе против абортуса које доносе Флорида и друге "црвене" државе пишу људи који не разумеју медицину, пренео је АП.
Правила не утичу само на жене које желе прекид трудноће као лични избор, већ и на проблематичне трудноће за жене које желе да имају бебу.
"Спречавамо их да добију негу док им то буквално не спасе животе, понекад на рачун њихове плодности", рекла је Робертсова.
Нова забрана има изузетке везане за случајеве силовања и инцеста, али према речима Робертсове, здравственим радницима и даље је онемогућено да изврше абортус у трудноћи која није одржива за коју знају да може постати смртоносна, на пример када фетусу недостају органи или је имплантиран ван материце, све док заправо не постане смртоносна.
"Речено нам је да морамо да сачекамо док мајка не постане септична да бисмо могли да интервенишемо", рекла је Робертсова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала