Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Најтежа недеља за српски народ од 13. до 17. маја; Запад Србији не диктира шта да ради

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће најтежа недеља за српски народ бити од понедељка 13. маја до петка 17. маја.
Како је рекао, очекује се да ће највероватније гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација бити 13. маја, док ће Комитет министара Савета Европе гласати о пријему тзв. Косова у ту организацију 16. или 17. маја.
"Највероватније ће Савет Европе донети одлуку 17. маја ујутру. Свакако ће нам то бити најтежа недеља, од 13. до 17. маја. Таблираће резолуцију о Сребреници 9. маја како се то каже, ови коспонзори - Немци као главни, Американци као помагачи. Тешко да ће 10. маја да стигну да гласају, тако да 13. маја највероватније".
Вучић је то рекао председнику републике Српске Милораду Додику на путу ка месту где ће бити постављен камен темељац и почети радови на изградњи Националног фудбалског стадиона.

Немци воде бруталну кампању за пријем Приштине у Савет Европе

Додао је да је ситуација поводом пријема тзв. Косова у Савет Европе неизвесна, али да Немци воде бруталну кампању за пријем Приштине.
"Имаће између 29 и 33 гласа, а 31 им је потребна већина, тако да је све на ивици", казао је председник Србије.
Он је нагласио да ће Србија наставити да се бори, али да не може да се мери са Немачком, Француском и осталима.
Он је оценио и да се Приштина бави триковима око Заједнице српских општина, како би убедили Монако, Француску, Италију да раде нешто по том питању, пошто су им потребни њихови гласови за пријем.
Вучић је додао да га поподне очекују разговори и конференцијски позиви са више светских градова.
"Морамо да разговарамо и са Палауом, Самоом, Тонгом. Данас очекујем неке резултате па да видимо како ћемо даље по том питању", рекао је он.

Запад не диктира Србији шта да ради

Вучић је изјавио да Србију од суседних земаља разликује то што јој Запад не диктира шта треба да уради и поручио да је Србија слободна и независна земља и да ће таква и остати.

"Владе у региону где год се појаве, да би нагласиле разлику између себе и Србије, кажу 'Ми смо све испунили, све што сте нам послали факсом и мејлом, ми смо све поновили и 100 одсто смо сагласни с вама'. И они сад ваљда мисле да је мене срамота. А ја се питам, шта ће вам влада уопште. Ви то лепо добијете из Брисела, факс или мејл, само прихватите, прихватили смо мејл, примили смо факс и све је у реду, што бирате владе уопште", поручио је.

"Србија је слободна и независна земља и остаће тако", рекао је Вучић.
Вучић је, одговарајући на питања о формирању Владе Србије, изјавио да је важно да нова влада буде српска и да спроводи српске интересе, али и да у новом саставу владе има бројних интереса.
На питање да ли мисли да ће Влада бити формирана до краја дана, он је рекао да то не зна и да нема разлике да ли ће бити формирана данас или сутра.
Коментаришући саопштење Стејт департмента о саставу владе, Вучић је рекао да то за нас није лепа вест, али да се нада добрим односима са америчким партнерима.
"Нисам сретан, али када неко уведе санкције, шта треба - да погнемо главу и кажемо не сме да буде ништа. Милорада Додика је бирао народ, поштујем вољу народа. Чуо сам примедбе и еврофанатика, али су били пристојни да не говоре јавно. Важно је да влада буде српска и да спроводи српске интересе", рекао је Вучић.

Доплатићемо људима са КиМ за превоз до прелаза, да могу да подигну новац

Вучић је најавио да ће Београд Србима са КиМ и свима који примања остварују у динарима, доплаћивати за превоз до административних прелаза, како би на аутоматима и банкама могли да подигну новац.
"Платићемо 2.500, платићемо и 5.000 динара више па ћемо им на Брњаку и Јарињу, али и Мердару и у Кончуљу поставити аутомате, банке и друго и плаћаћемо превоз. Живот Србима постаје несносан и за то су криви и Приштина и они који су заједно са нама потписали споразум", рекао је Вучић.
Он је рекао да је одлука Приштине о динару безобзирност и нестварно фолирање оних који се праве да не разумеју о чему је реч. Приштина донесе противправну одлуку и сви се сложе, а онда вас зову на разговор и прихвате све постулате Приштине које је имплементирала и ако то не прихватите, кажу - две стране нису биле спремне за компромис.
"То је као да сте ме лупили мотком по глави, а неко трећи дође и каже нису обе стране хтеле да се зауставе. Нећемо постићи никакав договор у вези динара, већ тражимо решење како да исплаћујемо плате и пензије нашем народу и нећемо да учествујемо у нечему што није правно. Не пада нам на памет", рекао је Вучић.
Додао је да ако хоће да омогуће људима да примају плате и пензије, да је то у реду, али они не желе ни логичне ствари да прихвате.
"Ако неће државној банци да дају лиценцу, неће ни приватној, јер је српска. Сви знамо ко на дивљачки начин покушава да спречи Србе да остваре своја елементарна права", рекао је Вучић.
Додао је и да стране државе тренутно раде на укидању казнених мера Приштини, а да у томе предњаче Балтичке земље и Немачка.

Срећан сам што ћу угостити председника Кине, великог пријатеља Србије

Вучић је рекао да је веома срећан и поносан што ће угостити председника Кине Си Ђинпинга 7. и 8. маја, који је, како је истакао, велики вођа и велики пријатељ Србије.
Вучић је изразио захвалност што је Кина увек подржавала територијални интегритет Србије.
Он је рекао да ће то чинити и Србија када је Тајван у питању, односно, како је рекао, Тајван је део Кине и нема никаквих питања.
Вучић је истакао и да Србија и Кина имају много заједничких интереса, да сарађују на бројним пројектима и изразио очекивање да ће бити нових инвестиција кинеских компанија у нашој земљи као што је Зиђин.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала