- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Десет година трагичних догађаја у Одеси за које нико није кажњен

© Sputnik / Александр Полищук / Уђи у базу фотографијаНемири у Одеси
Немири у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2024
Пратите нас
Трагедија у Дому синдиката у Одеси 2. маја 2014. године постала је једна од манифестација нацизма у Украјини, због којег је била покренута специјална војна операција, нагласио је председник Државне думе Вјачеслав Володин на свом Телеграм каналу.

„Пре десет година – 2. маја 2014. – у Одеси су се десили страшни, трагични догађаји. Одговорни за овај злочин још увек нису кажњени“, написао је Володин.

Он је напоменуо да кијевски режим ревидира историју Одесе, демонтажом споменика оснивачу града Катарини II, војсковођи Александру Суворову и писцу Максиму Горком, као и избацивањем свега што је повезано са Русијом и СССР-ом.
„Руски писци су избачени из школског плана и програма, кажњени су због употребе руског језика. То је нацизам. Борба против њега је један од циљева специјалне војне операције у Украјини“, нагласио је Володин.
Председник Државне думе је подсетио да су 2. маја 2014. нацисти, представници Десног сектора (екстремистичка огранизација забрањена у Руској Федерацији) организовали нереде у Одеси.
„Прво су уништили шаторски град у коме су се прикупљали потписи за референдум, укључујући и давање државног статуса руском језику, а затим су организовали лов на оне који нису подржавали Мајдан“, рекао је Володин.
Он је додао да су цивили у Одеси били приморани да се склоне у Дом синдиката, „али су чудовишта која су их јурила опколила зграду и запалила је, не дозвољавајући ватрогасцима и спасиоцима да помогну грађанима да изађу, настављајући да бацају запаљиве материјале и пуцају у прозоре“.
„Људи нису могли да изађу, а они који су то успели, ниткови су насмрт претукли“, присећа се Володин.
„48 људи је постало жртве нељудске окрутности, 32 је било живо спаљено, 6 је умрло од прострелних рана, 10 су умрли од мучења нациста. Међу мртвима је пронађено тело трудне жене – задављена је“, нагласио је председник Државне Думе.

Да се не заборави

Потпредседник Савета Федерације Константин Косачов написао је на свом телеграм каналу да је да је један од циљева специјалне војне операције - да се не заборави погинули у Дому синдиката у Одеси 2014. године.
„Људе који су погинули у Одеси за мирну и демократску Украјину не могу се више вратити, али се може сачувати успомена на њих, треба им се вратити част и слава. То су циљеви, између осталог и специјалне војне операције“, написао је Косачов.
Он је напоменуо да је Русија подржавала Украјинце на југоистоку земље, који су се осам година борили за своја права, и покушавали да се договоре како би сачували животе. Косачов је истакао да ни сада није затворен пут за преговоре.
Брод НАТО пакта у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2024
Специјална операција у Украјини
Крим позива Москву: Не смемо дозволити да се Одеса претвори у НАТО базу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала