- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ковачевић: Срамна резолуција о Сребреници - против интереса БиХ

© Sputnik / Маријана КолаковићБосна и Херцеговина, илустрација
Босна и Херцеговина, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2024
Пратите нас
Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић нагласио је данас да "срамна резолуција о Сребреници", уколико буде усвојена у Генералној скупштини УМ, неће имати апсолутно никакву тежину и значај у Босни и Херцеговини и да је и нико неће прихватити зато што је против интереса целе БиХ.
Ковачевић је подсетио на оцену председника Републике Српске Милорада Додика и из извештаја Владе РС да је резолуција о Сребреници "једна темпирана бомба, један кинески зид", који ће уместо да приближи конститутивне народе, довести до тога да се они у потпуности удаље и створити ситуацију у којој неће бити могуће функционисање БиХ.
"Резолуција о Сребреници у Босни и Херцеговини нема апсолутно никакву тежину, нема апсолутно никакав значај, нико је неће поштовати у БиХ, ниједна институција неће ни на који начин прихватити нити препознати такву резолуцију, јер она није добила одобрење званичних органа БиХ", нагласио је Ковачевић за Танјуг и подсетио да је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић поднела кривичну пријаву против амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије јер је без сагласности и обавезног овлашћења Председништва послао припремни текст и поднео Резолуцију.
Ковачевић је нагласио да су сви свесни да се тренутно резолуција "гура из једног дела међународне заједнице", као и да се "прихвата и подупире све што је на штету српског народа, на штету Србије и на штету Републике Српске".
"Ми смо тога и те како свесни, боримо се свим силама против тога, радимо заједно са Србијом на међународном плану, а у БиХ немате баш много могућности да урадите тако нешто у оном тренутку када неко прекрши и Устав и све те процедуре", казао је он.
Упитао је каква би то била порука за свет да Генерална скупштина УН усвоји резолуцију, а да у земљи на коју се односи никако ни на који начин не може бити прихваћена.
"Замислите каква је то порука, да се у УН, дакле, највишем органу међународног права, највишој, најзначајнијој међународној организацији усвоји резолуција о једној земљи, а да у тој земљи таква резолуција не може ни на који начин да буде препозната, прихваћена, нити примењивана. Она сасвим сигурно неће бити примењивана у БиХ, јер је она против интереса БиХ, против интереса онога што договарају три конститутивна народа као носиоци суверенитета у БиХ", рекао је Ковачевић.
Резолуцијом је како каже, прекршен Устав Босне и Херцеговине, прекршен је пословник у раду председништва Босне и Херцеговине, тако да се слободно може рећи да су прекршени и закони БИХ и да је Златко Лагумџија починио кривично дело, те додао да се нада да ће бити још кривичних пријава против њега осим оне коју је поднела Цвијановић.
Ковачевић је нагласио да мора да се зна да су Срби народ над којим јесте почињен геноцид, а да припадници српског народа никада нису починили геноцид.
"То мора да буде свима јасно. Морамо исто тако да кажемо да се у Сребреници јесте десио страшан злочин, а да су два председника Србије и два председника Српске била у Поточарима, положила венце и одала искрену пошту и искрени почаст за све жртве злочина у Сребреници", рекао је Ковачевић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала