- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Медији: Ко је Србин Предраг Мишић којег ДП хоће за министра бранитеља?

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗагреб
Загреб  - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2024
Пратите нас
Домовински покрет вуковарског градоначелника Ивана Пенаве незванично је лидеру ХДЗ и премијеру Андреју Пленковићу предложио Предрага Мишића, који је српске националности и хрватски бранитељ, за министра бранитеља у новој хрватској влади
То је јуче објавио Дневник хрватског РТЛ-а позивајући се на неименовани извор из Домовинског покрета, који каже да се тиме жели демонстрирати да они немају ништа против Срба него само против СДС С-а, Милорада Пуповца, странке коју не желе ни у влади ни у владајућој већини.
Мишић је био на изборној листи Домовинског покрета на априлским парламентарним изборима и пласирао се на високо треће место у 9. изборној јединици, преноси Танјуг.
О Мишићу је говорио лидер Домовинског покрета Пенава на првој постизборној конференцији за медије, као о Србину православцу, добром пријатељу код кога, како је рекао, иде на Божић.
Пенава је то рекао покушавајући да увери да Домовински покрет нема ништа против српске мањине у Хрватској, већ искључиво против Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорада Пуповца, Војислава Станимировића који је био ратни градоначелник Вуковара и незадовољства писањем недељника Новости, који издаје Српско народно веће.
Објављујући детаље из Мишићеве биографије, хрватски медији пишу да је бранио Вуковар током протеклог рата и разбијао ћириличне табле. У Домовинском рату борио се на хрватској страни. Бранио је Вуковар, а јавност га је упознала када је 2013. разбио двојезичну плочу с ћириличним натписом на згради вуковарске Полицијске станице. Тада је рекао да је то учинио јер сматра да "ћирилици није место у Вуковару докле год се не реши питање хиљаде убијених и несталих и док се не казне кривци почињених ратних злочина".
Као члан Конзервативне странке, која је тада била у коалицији са ХДЗ-ом, Мишић је гостовао у емисији Недељом у 2 код Александра Станковића, 2017. године и испричао да је његов брат на самом почетку рата "отишао на другу страну - код српског агресора". Тада је рекао да брата није видео ни чуо 26 година и да ће вероватно тако остати заувек. Одбио је да га екипа емисије Недјељом у 2 споји са братом.
Тврдио је да у Борово селу никада није било мира.
"Тамо су Озренци, декларисани четници, и они никад неће прихватити ову државу. Дуго себи нисам хтео да признам да ће доћи до рата, мислио сам, одрастали смо заједно, одвојиће се сватко на своју страну и отићи. Како сам ја човек који воли да чује и види, отишао сам у Борово Село и видео на стотине четника и тада схватио да неће бити добро", рекао је тада Мишић.
Рекао је и да су се као породица поделили на самом почетку рата, а док је био на положају на Митници размишљао је да му је брат на другој страни.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала