- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх Порфирије на Велики четвртак богослужио у цркви Ружици

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије служио у поноћ Васкршњу Литургију у храму Светог Саве на Врачару
Патријарх Порфирије служио у поноћ Васкршњу Литургију у храму Светог Саве на Врачару - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2024
Пратите нас
Његова Светост Патријарх српски Порфирије служио је данас, на Велики четвртак, свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице - цркви Ружици на Калемегдану, објављено је на сајту Српске православне цркве.
По завршетку свете Литургије, патријарх Порфирије се обратио верном народу и том приликом појаснио суштину и поруку данашњег празника.
"Данас, на Велики четвртак, Господ најпре показује да је смирење најбољи пут, или боље рећи, једини исправни пут, једини исправни начин постојања… Смирење је пут који нас води у тајну Царства Небеског и смирење је увек и искључиво само израз велике љубави", рекао је патријарх и подсетио да се на данашњи дан десио догађај који је неизмерно важан за Цркву коју разумемо као Тело Христово, а то је Тајна Вечера.
"Господ је рекао да изван свете Литургије нема пуноће живота, нема могућности спознаје пуноће и лепоте Царства Божјег и вечности. Зато све треба да има своје извориште и свој увир у светој Литургији", рекао је патријарх.
Патријарх Порфирије је такође подсетио на пример који нам је Христос дао у Гетсиманском врту, показујући тако пуноћу своје људске природе, као и њену слабост и страх од страдања и смрти, али уједно дајући и нама пример да увек треба да прихватамо вољу Божју у свом животу, тј. да сваку своју молитву завршавамо речима: "Господе, нека буде воља твоја!".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала