- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Програмом "Буђење" у петак се обележава годишњица од трагедије у Рибникару

© Sputnik / Лола Ђорђевић ОШ „Владислав Рибникар“
 ОШ „Владислав Рибникар“ - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2024
Пратите нас
Годишњица масовног убиства у основној школи "Владислав Рибникар” у којој је 3. маја 2023. животе изгубило девет ученика и радник обезбеђења школе, биће обележена сутра програмом "Буђење", саопштило је уже веће Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства.
Због најављених неповољних временских услова, делимично је измењен програм обележавања прве годишњице злочина и комеморације жртава масовног убиства у основној школи "Владислав Рибникар".
Како се наводи у 8 и 40 часова у улици Краља Милутина 10, где се догодило масовно убиство, окупиће се породице убијених, рођаци, пријатељи и грађани који желе да искажу солидарност и емпатију. Током целог дана биће могуће оставити цвеће, запалити свећу и уписати се у књигу сећања у просторима одређеним за то.
Просторно-ликовна инсталација у улици Краља Милутина 10 ће, као симбол заједничког сећања, остати у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.
У 8.41 часова медији у Србији ће прекидом програма обележити минут ћутања као сећање на жртве, као и 4. маја 2024. у 22.32 као сећање на жртве из Малог Орашја и Дубоне.
Од 9.00 до 19.00 у простору код споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану, биће организован Форум у оквиру којег ће грађани разговарати са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и последица масовних убистава 3. и 4. маја 2023.
У простору Форума биће доступна кутија за поруке, као и QР кодови који ће омогућити грађанима да поделе своја размишљања и предлоге, што ће бити важан материјал који ће се користити у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.
Од 9.00 до 19.00 ће на посебно постављеном екрану на Ташмајдану у близини споменика Десанки Максимовић бити емитован видео колаж сећања на жртве.
Завршни музичко-сценски програм ће уместо на Ташмајдану, због најављене кише, бити одржан у Студентском културном центру у 20 часова.
Због ограниченог простора, грађани ће моћи да прате програм на посебно постављеном екрану на Ташмајдану у 20.00 сати где ће имати прилику, да у јавном простору, учествују у заједничком сећању, туговању и пошаљу поруке емпатије и солидарности.
"Позивамо грађанке и грађане да учествују у комеморативним активностима и да нам се придруже у раду Форума. Својим присуством и идејама, као и спремношћу да поделимо своја промишљања и осећања, започећемо процес осмишљавања будућег места сећања на жртве масовних злочина у Београду, Дубони и Малом Орашју 3. и 4. маја 2023", саопштило је уже веће Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства.
Мултидисциплинарни тим је апеловао на медијске професионалце да допринесу достојанственом обележавању прве годишњице и комеморације за жртве масовног убиства поштујући професионалне и етичке стандарде новинарства у свом извештавању, као и да своје радне обавезе реализују уз поштовање према жртвама, породицама жртава и грађанима и грађанкама који ће бити присутни.
Влада Србије је марту донела одлуку о образовању Радне групе за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у тој огледној школи у којој су убијени Бојана Асовић (11), Ана Божовић (11), Катарина Мартиновић (12), Мара Анђелковић (13), Ема Кобиљски (13), Софија Негић (13), Андрија Чикић (14), Адриана Дукић (14), Ангелина Аћимовић (14) и чувар Драган Влаховић (53).
Чланови Радне групе су представници министарства надлежних за просвету, културу и јавна улагања, Града Београда и Градске општине Врачар, вршилац дужности директора Огледне основне школе "Владислав Рибникар", два представника породица убијених, као и представници организације Victim Support Europe, Виктимолошког друштва Србије и Института за педагошка истраживања.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала