- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Стручњак за вештачку интелигенцију: АИ није алат, то је нови облик дигиталне врсте

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2024
Пратите нас
Један од највећих стручњака за вештачку интелигенцију, руководилац новооснованог Мајкрософтовог сектора за АИ Мустафа Сулејман сматра да је АИ нови облик дигиталне врсте и представља посљедњи талас стварања, односно развоја живота на земље.
"То је најбржи такав талас који би могао да има највеће последице у историје, али какве ће бити те последице, тек ће нам време показати и можемо се само надати како ће позитивне надмашити негативне: Како би обуздали такав талас и ставили људско деловање у његов центар како би ублажили његове неизбежне нежељене последице које ће се појавити, треба да почнемо да размишљамо о њима као о новим дигиталним врстама", објашњава Сулејман,
Данас се за вештачку интелигенцију најчешће користе термини "алат", ЛИ СулеЈман сматра како се тај термин не описује њене способности, због чега он говори о дигиталној врсти око које треба приоритет ставити на сигурност како би омогућили да она увек служи човечанству.
Он је описао и начин на који би АИ могла да служи човечанству на позитиван начин и да омогући велики развој и напредак.
Према његовим речима, један од потенцијалних сценарија будућности је так да же све - од људи па до бизниса и влада, бити представљено кроз интерактивне особе односно, личну вештачку интелигенцију, како ју је назвао. Та АИ би требало да има “бескрајно знање” и да даје тачне и поуздане информације. Ако вештачка интелигенција испуни само део тог потенцијала у решавању неких великих проблема човечанства - од едукације, здравства па до климатских промена, Сулејман сматра да нас чека најпродуктивнија деценија у људској историји.
Успркос честом песимизму око вештачке интелигенције, он оцењује како је добра вест да, од АИ бума који је настао представљањем чет бота, нису забележени неки значајни негативни догађаји у вези са овом технологијом, што не значи да се ствари не би могле променити. Због тога о таквим опасностима вештачке интелигенције, поготово пре него што се појаве аутономни АИ модели, што очекује кроз пет до десет година, треба разговарати већ данас.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала