- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ванредна ситуација у делу Сврљига: Излили се бујични потоци, поплављени подруми кућа /фото/

© Tanjug / STRПоплаве у Срвљигу
Поплаве у Срвљигу - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2024
Пратите нас
За део територије општине Сврљиг и то за насеља: Сврљиг, Нисевац и Мерџелат, након што је услед обилних падавина, дошло до изливања бујичних потока на територији општине проглашена је ванредна ситуација. Председник општине Мирослав Марковић изјавио је вечерас да је ситуација у другом делу дана много боља.
Бујични потоци, који су се појавили након кише која од синоћ непрестано пада на територији општине Сврљиг, прете да угрозе и поплаве ниже спратове кућа у појединим насељима у том месту, док се саобраћај на улазу из правца Ниша и излазу из тог града, одвија успорено. У рејону код доње пијаце излила се Правачка река у насељу Сврљиг. Вода се излила у око 40 домаћинстава.
Једно лице је евакуисано, као и неколико грла ситне стоке. Седморица ватрогасаца-спасилаца са пет возила и две пумпе врше обилазак терена, прате стање водостаја и по потреби врше црпљење воде.
© Tanjug / STRПоплаве у Срвљигу
Поплаве у Срвљигу - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2024
Поплаве у Срвљигу
Председник Општине Сврљиг Мирослав Марковић изјавио је вечерас да је ситуација у тој општини тренутно много боља него што је била током већег дела дана, после, како је рекао, у последњих 40-50 година незапамћеног изливања бујичних потока изазваног обилним кишама.
„Вода је кренула да се повлачи, нисмо имали падавина три до четири сата, а сада је киша поново почела да пада. Надамо се да неће опет бити истог интензитета као што је била у претходних 24 сата. Те паузе између падавина смо искористили да ојачамо бедеме, да испумпамо воду из дворишта, из подрума, из кућа, и да се спремимо за, не дај Боже, још један талас падавина“, рекао је Марковић Танјугу.
© Tanjug / STRПоплаве у Срвљигу
Поплаве у Срвљигу - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2024
Поплаве у Срвљигу
Он је подсетио да је једно лице евакуисано, а да су остали становници остали у својим кућама, јер вода није достигла ниво да их баш угрози толико да морају да напусте своје домове.
„Четрдесет кућа је било угрожено само у насељу Јелашје. Била су угрожена и села Нишевац и Мерђелат, насеље Росовље у Сврљигу. Имали смо и евакуације домаћих животиња, нажалост, али све је прошло успешно, захваљујући ватрогасним јединицама, Јавно-комуналном предузећу Сврљиг, јединицама цивилне заштите“, навео је председник општине.
Додао је да су имали чак и посебну јединицу за спасавање на води која је такође дошла из Ниша и да су све ситуације биле успешно решене без неких већих проблема. Истакао је да су све надлежне службе целог дана на терену, као и дежурне екипе из Ниша, и да ће остати током ноћи и сутрашњег дана.
„ЈКП, све службе, цивилна заштита, сви су ту, сви прате ситуацију. Ноћас, наравно, нема спавања, за сваки случај, морамо бити приправни, јер количина воде која је надошла у моменту и која се излила овде у Сврљигу била је незапамћена за задњих 40-50 година, колико људи овде могу да се сете“, поручио је Марковић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала