Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Годишњица масакра у „Рибникару“ - Sputnik Србија

Обележена годишњица масакра у „Рибникару“ – одата почаст жртвама које никада неће бити заборављене

Пратите нас
Годишњица масовног убиства у београдској основној школи "Владислав Ррибникар", у којој је ученик из ватреног оружја усмртио деветоро ђака и чувара школе, навршава се данас. Председник Србије Александар Вучић положио је јутрос цвеће испред школе.
Тог 3. маја, К.К. је на лицу места убио школског чувара и осам ученика - седам девојчица и једног дечака, ранио је наставницу историје и шесторо ђака, од којих је једна ученица касније подлегла ранама и постала десета жртва незапамћеног масакра у новијој историји Србије. Након те трагедије проглашена је тродневна жалост у читавој земљи.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:17 03.05.2024
Књига сећања на убијене ђаке од суботе у електронском облику, форум се наставља
Јасминка Петровић, чланица Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у ОШ ''Владислав Рибникар'', изјавила је да ће књига сећања која је била цео дан отворена у Краља Милутина 10, од суботе бити доступна у електронској форми како би се у њу уписали сви који то нису успели да учине данас.
Петровић, која је један од најзначајнијих дечјих писаца у Србији и региону, рекла је то новинарима на Ташмајдану, где је био организован форум, као део посебног комеморативног програма "Буђење" у знак сећања на деветоро убијених ђака и чувара Основне школе "Владислав Рибиникар".
Форум критичког промишљања о свему што је довело до злочина, о узроцима и последицама масовних убистава, био је прилика и да грађани у разговору са чланвима тима искажу мишљење или да своје предлоге и размишљања оставе у посебне кутије, које ће, како је рекла Петровић, као и QР кодови са питањима, остати и нередних дана у Ташмајданском парку у близини споменика Десанки Максимовић.
Форум ће бити настављен и онлајн како би сви заинтересовани могли да дају одговоре на постављена кључна и суштинска питања за опоравак нашег друштва као целине, а који ће бити важан материјал у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.
Петровић је изразила задовољство бројем преузетих QР кодова и бројем одговора током дана убачених у сандуче.
"Заиста смо задовољни да има преко 400 они који су скинули и око 100 они који су одговорили, што мислимо да је сасвим довољно", казала је Петровић и нагласила да очекују долазак и средњошколаца и основаца да и они кажу своје мишљење и размишљање на постављења питања.
Додала је да је планиран и линк за QР кодове са питањима јер је циљ Форума да људи отворено говоре о потребама које су имали након трагедија, о томе да ли су држава и друштво успели да на те потребе одговоре, као и о начину на који треба у будућности да се сећамо трагедија из маја 2023. године.
Форум је замишљен као почетак рада на бележењу искуства виктимизације шире заједнице и као полазна тачка консултација о програмским садржајима и функцији Меморијалног центра.
Адвокат породица убијених у Рибникару Огњен Божовић оценио је да су на форуму постављена питања кључна и суштинска за опоравак друштва као целине.
"Тек смо на почетку пута и да бисмо стигли до оздрављења, да бисмо стигли до меморијалног центра каквог желимо да буде, морамо укључити још више грађана, практично све грађане у дијалог како бисмо разумели оно шта је тај осећај који та установа треба да одражава", казао је Божовић.
Додао је да се надају да ћемо врло брзо добиити онлајн верзију њеб сајта Мултидисциплинарног тима где ће грађани моћи да узму активно учешће у давању предлога.
Захвалио је свима који су дали допринос да инсталација заживи у кратком временском периоду.
"Све је то показало дозу јединства коју можемо да постигнемо, дозу посвећености, осећаја који је деловало да смо изгубили и надам се да ће одговори на форуму бити једна добра база на којој ћемо моћи да наставимо да радимо", рекао је он.
21:55 03.05.2024
Обележавање прве годишњице масовног убиства у Основној школу ''Владислав Рибникар'', у оквиру посебног комеморативног програма ''Буђење'', завршило се музичко-сценским програмом, који је замишљен као израз колективне туге.
Током сценско-музичког наступа пуштена је и песма "Веј фор ми" (Чекај ме) чији је аутор Слободан Негић, отац убијене ученице Софије, који је песму њој посветио.
Програм изведен у Студентском културном центру (СКЦ) режирао је Борис Лијешевић.
На крају програма приказане су слике са именима свих жртава оба масовна злочина 3. и 4. маја у ОШ "Владислав Рибникар" и Малом Орашју и Дубони, селима код Смедерева и Младеновца.
20:36 03.05.2024
Програм у СКЦ на крају обележавања годишњице масовног убиства
Обележавање прве годишњице масовног убиства у Рибникару завршава се у Студентском културном центру, кроз музичко-сценски програм у реализацији Радио-телевизије Србије, који је замишљен као израз колективне туге.
Због ограниченог простора, грађани догађај могу да прате и на Ташмајдану.
18:03 03.05.2024
Порука патријарха Порфирија деци, ученицима основних и средњих школа
Патријарх српски Порфирије изјавио је поводом годину дана од трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар", да се за бољи свет морамо борити, али не тако што ћемо на насиље узвраћати насиљем, него добротом.
"Ми, одрасли, нисмо створили свет у којем се врлина и другарство цене. Како будете одрастали, драга децо, искуство ће вас учити да смо вам оставили свет у којем има много неправде и зла. Али никада немојте помислити да је читава стварност таква. Није! И не мора бити!", истакао је патријарх у обраћању деци, ученицима основних и средњих школа у Србији, а саопштила Српска православна црква.
"За бољи свет се, међутим, морамо борити; али не тако што ћемо на насиље узвраћати насиљем, него добротом – попут Христа, који се чак и са крста моли за оне који га распињу и вређају, и жели им добро", навео је патријарх.
Истакао је да је победа зла и неправде привремена и привидна.
"Велики петак није коначна истина о доброти коју носите у срцима, којој вас уче ваши родитељи, учитељи и наставници; којој се надате и коју прижељкујете да видите у целом свету, а коју јасно видите у Христу", навео је патријарх.
Према његовим речима, лепо васпитање, искрено пријатељство, љубав и пожртвованост имају смисла зато што их Бог потврђује и зато што им се анђели радују.
"Будите, дакле, храбри и истрајни у добру; а када вам буде тешко – угледајте се на Христа; и знајте да доброта односи коначну победу! Васкрсење Христово је ваша победа! Христос васкрсе!", навео је патријарх српски Порфирије у обраћању деци, ученицима основних и средњих школа у Србији.
14:34 03.05.2024
Порфирије: За бољи свет се морамо борити, али добротом
Патријарх српски Порфирије изјавио је данас, поводом годину дана од трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“, да се за бољи свет морамо борити, али не тако што ћемо на насиље узвраћати насиљем, него добротом.
"Ми, одрасли, нисмо створили свет у којем се врлина и другарство цене. Како будете одрастали, драга децо, искуство ће вас учити да смо вам оставили свет у којем има много неправде и зла. Али никада немојте помислити да је читава стварност таква. Није! И не мора бити!", истакао је патријарх у обраћању деци, ученицима основних и средњих школа у Србији, а саопштила Српска православна црква.
"За бољи свет се, међутим, морамо борити; али не тако што ћемо на насиље узвраћати насиљем, него добротом - попут Христа, који се чак и са Крста моли за оне који га распињу и вређају, и жели им добро", навео је патријарх.
Истакао је да је победа зла и неправде привремена и привидна.
12:34 03.05.2024
Вучевић и део министара положили цвеће испред Рибникара
Премијер Србије Милош Вучевић и део министара у влади положили су данас цвеће испред Основне школе Владислав Рибникар, на годишњицу убиства девет ученика и радника обезбеђења те школе.
Вучевић и министри у Влади Србије Славица Ђукић Дејановић, Дејан Ристић, Милица Ђурђевић Стаменковски и Томислав Момировић уписали су се у књигу сећања испред школе, после полагања цвећа.
Премијер Србије Милош Вучевић и део министара у влади положили су данас цвеће испред Основне школе Владислав Рибникар - Sputnik Србија
12:14 03.05.2024
Позив грађанима да достојанствено одају почаст жртвама у "Рибникару"
Члан Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра посвећеног жртвама масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар" и представник Виктимолошког друштва Србије Јасмина Николић позвала је данас све грађане Београда и Србије да достојанствено одају почаст жртвама тог масакра, који се догодило 3. маја прошле године.
"Позивам све грађане Београда да прођу поред инсталације у Краља Милутина 10 и да положе свеће, запале свеће, искажу своју тугу и своју жалост и одају почаст жртвама - девет ученика и њиховом чувару", изјавила је Николић на отварању Форума организованог поводом тог трагичног догађаја.
11:27 03.05.2024
Букети цвећа испред школе „Владислав Рибникар” на Врачару - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2024
ДРУШТВО
Потресна песма Београдског синдиката о злочину који је променио Србију /видео/
09:17 03.05.2024
Форум у Ташмајданском парку
Kод споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану у 9.00 часова почео је Форум у оквиру којег грађани могу да разговарају са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и последица масовних убистава 3. и 4. маја 2023. Форум ће трајати до 19.00 часова.
У простору Форума доступна је и кутија за поруке, као и QR кодови који ће омогућити грађанима да поделе своја размишљања и предлоге, што ће бити важан материјал који ће се користити у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.
На посебно постављеном екрану на Ташмајдану емитује се видео-колаж сећања на жртве.
09:17 03.05.2024
Родитељи и породице пале свеће и полажу цвеће
Родитељи, породица и пријатељи окупили су се испред ОШ "Владислав Рибникар" да положе цвеће и упале свеће у знак сећања на убијену децу и чувара школе.
Годишњица масакра у „Рибникару“ - Sputnik Србија
Годишњица масакра у „Рибникару“ - Sputnik Србија
Годишњица масакра у „Рибникару“ - Sputnik Србија
09:16 03.05.2024
Тамни екрани у знак сећања на убијене
Прекидом програма у 8.41 медији у Србији обележили минут ћутања као сећање на убијене у масовном убиству у ОШ "Владислав Рибникар".
09:16 03.05.2024
Александар Вучић одаје пошту жртвама страдалим у масакру у ОШ Владислав Рибникар - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2024
СРБИЈА
„Страшна опомена целом друштву“: Вучић положио цвеће у школи „Владислав Рибникар“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала