- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Преминуо још један узбуњивач Боинга

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаАвион
Авион  - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2024
Пратите нас
Узбуњивач који је упозорио на грешке у производњи Боинга 373 Маx, Џошуа Дин, преминуо је након кратке болести, а он је други узбуњивач те компаније који је умро ове године.
Дин (45) је бивши ревизор квалитета за добављача Боинга, Спирит Аеросистемс, а претходно је поднео жалбу америчкој Федералној управи за ваздухопловство (ФАА) наводећи ''изразито недолично понашање вишег менаџмента квалитета производње линије 373'' у Спириту.
Спирит је прошле године отпустио Дина, након чега је он упутио жалбу Министарству рада, наводец́и да је отказ био освета због изражавања забринутости за безбедност, преноси Гардијан.
Амерички медији су јавили да је Дин хоспитализован због респираторних проблема, након што је имао проблема са дисањем.
Био је интубиран, а добио је упалу плућа и инфекцију пре него што је преминуо две недеље касније.
Дина је заступала иста адвокатска канцеларија као другог узбуњивача Бинга Џона ''Мича“ Барнета, који је, како су медији јавили, у марту извршио самоубиство.
Он је радио за Боинг готово три деценије, а за Њујорк тајмс је 2019. рекао да је пронашао ''металне комаде” који висе преко жица у команди лета и који су могли да изазову ''катастрофално” оштећење да су продрли у жице.
Навео је да је управа игнорисала његове притужбе и преместила га у други део фабрике.
Прошлог месеца је још један Боингов узбуњивач, Сем Сејлфур, рекао пред америчким Конгресом да у компанији ''не постоји безбедносна култура“ и навео да су запослени који су подигли узбуну ''игнорисани, маргинализовани, угрожени, стављени на страну и горе“.
Истакао је да се плаши ''физичког насиља“ након што је јавно изнео своју забринутост.
Током 2018. и 2019. године два авиона 737 Маx су се срушила, а у несрећама је погинуло 346 људи.
Амерички регулатори воде истрагу у Боингу, након експлозије плоче врата на Боингу 737 Маx 9 у ваздуху, до које је дошло у јануару.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала