- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Дијаманти произведени у лабораторији траженији од природних

© Sputnik / Александр Уткин / Уђи у базу фотографијаДијамант пронађен у руднику "Алроса" у Јакутији
Дијамант пронађен у руднику Алроса у Јакутији - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2024
Пратите нас
Пандора, највећи произвођач накита на свету по обиму производње, известио је о снажном расту продаје у првом тромесечју усред процвата дијаманата произведених у лабораторији, док се компаније специјализоване за природне дијаманте боре са падом цена – што, неки стручњаци за индустрију кажу, указује на промене у жељама потрошача.
Дански бренд накита са седиштем у Копенхагену забележио је годишњи раст продаје од 18% и пројектовао раст између 8% и 10% ове фискалне године, приписујући скок продаје дијаманата произведених у лабораторији од 87% у односу на претходну годину стварању „позитивног хало ефекта“ за бренд, пише Форбс.
Пандора је почела снажно улагати у дијаманте произведене у лабораторији и проширила своје колекције у септембру, што је подстакло потражњу за свим производима компаније Пандора, посебно на највећем тржишту, Северној Америци; продаја је била већа за 16% у односу на претходну годину на том тржишту.
Акције су скочиле за више од 80% у протеклих 12 месеци на темељу снажних прихода.

Природни дијаманти и даље чине већи део тржишта

Дијаманти произведени у лабораторији чине само 20% глобалне продаје дијамантског накита, док већину и даље држи природно камење, рекао је Пол Зимниски, аналитичар индустрије дијаманата, али дошло је до брзог раста продаје дијаманата произведених у лабораторији, при чему су глобалне продаје скочиле на готово 12 милијарди долара 2022. године, што је пораст од 38% годину на годину. Продаја је 2016. износила само милијарду долара.
Док се вештачке алтернативе успињу, компаније које се и даље специјализују за природне дијаманте пропадају због пада цена узрокованог ослабљеном потражњом и вишком традиционалних дијаманата: Матична компанија Де Беерс-а, лидера у производњи дијаманата, разматра продају пословања након што је власник у фебруару смањио његову вредност за 1,6 милијарди долара, известио је Вол стрит џурнал прошле недеље.
Signet Jewelers, највећи малопродавац дијамантског накита фокусираног на природне дијаманте – и власник Kay Jewelers, Зејлса и других – забележио је пад од 9,6% у приходима од продаје за последњи квартал, при чему је извршни директор истакао изазове које представљају „знатни попусти“ независних јувелира на производе створене у лабораторији, док потрошачи и даље „вреднују вредност“.
Зависно од величине, дијаманти произведени у лабораторији могу бити 70%-80%, па чак и до 90% јефтинији, рекао је Дан Моран, трговац дијамантима и приватни јувелир. У протеклој години продао је 30%-50% више јединица захваљујући снажној потражњи за дијамантима произведеним у лабораторији, за које сматра да ће на крају „појести природни (дијамант) за ручак“ у свету модног накита.

Откуд помама за дијамантима из лабораторије?

Дијаманти произведени у лабораторији представљени су још педесетих година. Како су нова побољшања олакшала производњу дијаманата квалитета драгог камена, постали су комерцијално одрживи на тржишту накита до 1980-их. Федерална трговинска комисија је 2018. променила своју дефиницију како би их званично признала као праве дијаманте, што је довело до ширег прихватања и понуде. Чак су и традиционални гиганти индустрије као што је Де Беерс, који су се првобитно противили технологији вештачке производње, почели да је прихватају, представивши свој сопствени бренд дијаманата произведених у лабораторији 2018. године.
С обзиром на то да су дијаманти произведени у лабораторији присутни већ деценијама, њихов недавни пораст популарности поставља питање: одакле нагли успон? Пораст понуде у протеклих неколико година смањио је малопродајне цене дијаманата произведених у лабораторији, привлачећи купце својом приступачношћу.
„До пре 5, 6, 7 година, био је само мало јефтинији од природног дијаманта, тако да нико није био заиста одушевљен тиме“, рекао је Зимниски. „Али како је цена опадала, потражња се дефинитивно повећала с релативним смањењем цене“. Раскорак у цени између дијаманата произведених у лабораторији и њихових природних пандана повећао се са 10% у 2016. на чак 80% до 2022. године, према Зимнискију. Поред тога, дијаманти произведени у лабораторији такође су погодили још један слатки тренутак: „визуелно их је тешко разликовати“, каже Моран, чак и за искусне трговце дијамантима као што је он.

Пада потрошња

Процват дијаманата произведених у лабораторији долази у време када се њихови традиционални конкуренти суочавају с падом. Индустрија природних дијаманата процветала је током пандемије изазване блокадом док су потрошачи повећавали издвајања за луксузна добра, али је потражња опадала како се свакодневни живот настављао с попуштањем мера ограничења због пандемије – остављајући снабдеваче с вишком залиха.
Извршни директор Сигнета, у последњем извештају о приходима, изразио је забринутост због тога што потрошачи и даље трпе због повишене инфлације. Док се трома потражња наставља, уз вишак понуде, главни рудари попут Де Беерс-а морали су да направе један од највећих икада смањења цена како би оживели продају. Поред тога, појава дијаманата произведених у лабораторији као одрживе алтернативе – и њихова много нижа цена – одвукла је потрошаче од природних дијаманата.
Иако су резултати Пандоре солидни, постоје забринутости због дијаманата произведених у лабораторији, посебно у вези са брзим падом цена, што би потенцијално могло угрозити њену профитабилност. Према речима Едана Голана, оснивача истраживачког и дата центра за дијаманте, приходи од дијаманата произведених у лабораторији настављају да се смањују чак и док се повећава број продатих јединица.
У марту је продаја дијаманата произведених у лабораторији пала за 5,6% у односу на претходну годину, уз пад од 20% у просечној цени јединице. „Сектор дијаманата произведених у лабораторији мора да пронађе свој пут напред“, написао је Голан. „Потражња потрошача није довољна. С мање прихода, продавци који трпе због ерозије профитабилности упутиће своје купце на друге производе“.

Још има простора за природне дијаманте

Да ли ће се тржиште природних дијаманата окренути? Иако постоје неизвесности, стручњаци не виде будућност природних дијаманата као потпуно суморну – или угрожену јефтинијим дијамантима вештачке производње.
„Део привлачности дијаманата, у првом реду, је то што су вредни“, објаснио је Моран. Неки се не би одлучили за „фаст фуд верзију“ дијаманата, јер им је стало до „вредности“, рекао је.
У недавном разговору о приходима, извршна директорка Сигнета Ђина Дросос такође је приметила да компанија очекује „могући ветар у леђа“ за индустрију, јер „постоји нешто веома, веома ретко и индивидуално у вези с природним дијамантом“.
Иако природни дијаманти настају под огромним притиском и топлотом у унутрашњости земље током милиона година, дијаманти произведени у лабораторији стварају се опонашајући овај процес: излажући атоме угљеника високим температурама и притисцима и кристализујући их, што траје недељама или месецима – чинећи производе из лабораторије хемијски неодвојивим од природних дијаманата.
Међутим, група научника известила је у часопису Нејчр прошле недеље да су пронашли нови начин за производњу дијаманата у лабораторији за само неколико сати коришћењем течних метала и гасова, чак и при нижим температурама. Да ли ће ово откриће променити пејзаж дијаманата произведених у лабораторији, остаје да се види. Родни Руоф, професор Националног института за науку и технологију у Улсану који води пројекат, написао је у имејлу за Форџјун, „Време ће показати у погледу скалабилности и цене“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала