- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Још једна глава је пала због „краља“

© AP Photo / Ashley LandisЛеброн Џејмс
Леброн Џејмс - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2024
Пратите нас
Самопроглашени кошаркашки краљ Леброн Џејмс је дошао главе и трећем тренеру у Лос Анђелес Лејкерсима пошто је после Лука Волтона и Френка Вогела, отказ добио и Дервин Хем.
Хeм је смањен после елиминације од Денвера на старту плеј-офа Западне конференције (4:1). Прошле сезоне предводио је екипу до финала Запада, где је Денвер такође био бољи (4:0).
Током две сезоне у Лејкерсима остварио је 90 победа и 74 пораза и трећи је тренер који је остао без посла за време владавине Џејмса у франшизи Лејкерса. Све ово значи да ће Леброн добити и четвртог тренера у дресу Лејкерса, ако одлучи да остане у тиму.
Како код куће, тако и у Холивуду
Џејмс је од доласка у Лејкерсе направио праву пометњу, као што је то двапут чинио у матичном Кливленду који је остављао са себи потребним играчима који су по његовом одласку постали велики терет и главобоља за управу Кавалирса.
Али, Кливленд је успео да се опорави и крене својим путем, што није сигурно за Лејкерсе, екипу која је све урадила, распродала и покуповала по жељи своје прве звезде не би ли му омогућила шампионски састав. А на силу не може ништа.
Њега је у Лејкерсима дочекао Волтон који је био на челу Лејкерса од 2016. године, али је изгубио посао након што није успео да одведе тим у плеј-оф у Леброновој првој години са екипом. Језераши су потом 2019. године дали кормило Френку Вогелу.
Једна и само једна титула?
Овај избор се испоставио као користан јер је Џејмс освојио своје прво и за сада једино НБА првенство са Лејкерсима - 2020. године, а после испадања у првом кругу од Санса у НБА плеј-офу 2021. године, Вогел није успео да се пласира у плеј-оф следеће године, због чега је отпуштен.
Дакле, само једну титулу је Џејмс освојио с Лејкерсима за, већ шестогодишњи боравак, и то у сезони која је окончана у „мехуру“ због пандемије вируса корона.
Жарко жели Џејмс да остане конкурентан у 40. години живота, али како му то не полази за руком, грехе плаћају тренери.
Падају главе
После отпуштања Волтона чинило се да ће Лејкерси успети да добију тренера на дуге стазе, али је и Вогел, раније сјајан са Индијаном, морао да тражи други посао – успео је у томе, али је питање да ли ће и где то учинити Хем.
Вишегодишњи асистент у Атланти и Милвокију прихватио је 2022. године прилику да „изиграва“ првог тренера Лејкерса, очигледно несвестан да ће му судбину одлучити самовоља самопроглашеног краља.
Да је Хем близу отказа видело се и у плеј-оф серији против Денвера ове сезоне када је Џејмс урликањем псовки тражио од њега да затражи проверу за једну сасвим очигледну судијску одлуку.
Имајући у виду и случај Дејвида Блата, кога је практично Џејмс отпустио у Кливленду, али и судбине које су задесиле Волтона, Вогела и Хема, питање је ко ће се усудити да преузме врућу столицу шефа стручног штаба Лејкерса, што је велика срамота за славну франшизу чије златне стране су исписале легенде тренерског спорта попут Фила Џексона и Пета Рајлија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала