- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Србин коси из ината! Овако је настала најбоља слика НАТО зла – икада

© Фото : Спутњику уступио Зоран Јовановић Мачак Јовановић на месту где је настала његова фотографија која је обишла свет
Јовановић на месту где је настала његова фотографија која је обишла свет - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2024
Пратите нас
Сва страдања, али и храброст и српски инат током НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године стали су у једну фотографију, Зоран Јовановић Мачак, „Милосрдни анђео“ – Косач. Овај фоторепортер за Спутњик открива ко је човек са његове фотографије и зашто се одрекао награде од 10 хиљада долара коју је требало да добије за ово ремек-дело.
„Нисам се плашио, не могу себе да ставим у контекст страха, једноставно, по природи сам такав, а жеља за добром фотографијом је страх додатно надјачала. У таквим ситуацијама сам ментално спреман на све“, прича нам Јовановић.
Од првог дана рата, свакодневно је 24 сата био на терену. Није било телефона, интернета, није било дигиталног фотоапарата, али све је стизао. Био је обучен за специјално извештавање.

На време сазнао – бомбе ће падати!

Иза њега су била ратишта у Словенији, Хрватској, Босни, на Косову и Метохији. То искуство Јовановића је ослободило страха, али му је дало и добре контакте. Да ће бомбардовања бити, у шта је мало ко могао да поверује, сазнао је неколико сати пре него што је пала прва НАТО бомба од колега из Велике Британије.
„Рекли су ми да знају поуздано да ће бити гранатирање. Сишао сам са аутобуса и наишао на четири проститутке. Фотографисао сам их поред дрвета и рекао им, беште кући, сад ће бити бомбардовање“.
И он је прво отишао кући, породицу склонио на безбедно. Недуго затим и пала је прва бомба, његово идилично Панчево претворило се у пакао.
Бомбе су падале на војну база у околини Качарева, оближњу касарну. Фабрика авиона „Утва“ потпуно је уништена. Поред фабрике је био опасан отров, да су промашили за 100 метара, догодила би се катастрофа, не би био жив.

Косач са Косова и Метохије

За добром фотографијом у многе овакве ситуације ишао је свесно, али она која је била пресудна у каријери догодила се случајно. Догодило се мало чудо, у мноштву детаља у пољу, појавио се косач.

„Као да је искочио, као из шешира. Рекао је да не жели да се фотографише, да он коси детелину за своју стоку и да једноставно неће. Међутим, убедио сам га да ипак пристане да објавимо фотографију. Изашла је сутрадан у „Вечерњим Новостима“ на насловној страни. Касније смо ишли трагом фотографије и сазнали да је човек родом из Зубиног Потока, са Косова и Метохије. Да је у Панчеву био на месту одржавања круга у Стаклари, косио је траву и одржавао ружичњаке“.

Сваки читалац имао је своје виђење ове фотографије, отпор, српски инат, „не можете нам ништа“, „ми смо свакако победили“. Све Јовановићеве фотографије имају симболику, а веома често имају контраст, „Косач“ је његово оличење.
Фотографија је доживела планетарну популарност. Била је симбол стања свести једног малог народа који се борио за своју истину. Народа коме је рат наметнут, борбе против надмоћне силе коју оружјем није могуће победити. Али и симбол живота који на крају увек победи.
© Фото : Спутњику уступио Зоран Јовановић Мачак Чувена фотографија "Косач", Зоран Јовановић Мачак
Чувена фотографија Косач, Зоран Јовановић Мачак - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
Чувена фотографија "Косач", Зоран Јовановић Мачак

Остао без новца, због наше истине

Послао је Косача и на важно такмичење, конкурс који је организовао УНЕП, Програм заштите животне средине, који организују канцеларије Уједињених нација из Њујорка и Токија. Импозантна фотографија ушла је међу прве три. Награда је била његова.
Међутим, позвали су из Токија, питали да ли жели да скине легенду са фотографије, јер је конкурс везан за животну средину, а у њој се помиње НАТО.
„Па НАТО је тај који нас је бомбардовао и направио проблем који видите на фотографији, али и још много тога, рекао сам им. Они су рекли у реду, ако нећете да скинете, не морате. Ја сам знао да ће прве три бити награђене новцем, али нисам имао намеру да учествујем у томе и да скрнавим своју фотографију. Кад би је ретуширао и кад би избацио легенду, то би било против мојих убеђења. Оно што као фоторепортер следим је истина“.
Због истине, фотографија Зорана Јовановића Мачка волшебно је ишчезла са једног од прва три места и нашла се на осмом:
„Десет хиљада долара је било у питању, али не бих ни данас скинуо опис, наравно. Данас тек не бих“...
Иако је прошао Словенију, Хрватску, Босну и Косово, на тим ратиштима одлазио је на терен и враћао се кући, али током НАТО бомбардовања пројектили су падали по његовој кући, по његовој земљи. По људима које познаје.
© Фото : Спутњику уступио Зоран Јовановић Мачак Рањени коњ, Панчево - за Јовановића једна од најпотреснијих сцена које је забележио током НАТО бомбардовања
Рањени коњ, Панчево -  за Јовановића једна од најпотреснијих сцена које је забележио током НАТО бомбардовања - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
Рањени коњ, Панчево - за Јовановића једна од најпотреснијих сцена које је забележио током НАТО бомбардовања

НАТО је убио Мишка

Панчево у коме живи, имало је паклене ноћи. Због важних индустријских постројења бомбардовано је чак 24 пута. Делио је судбину са својим комшијама, одлазио и у ромско насеље Мали Лондон у предграђу. Једног јутра једна породица била је у жалости. То му је, каже, најстрашнији утисак, те људе је познавао.
„Сва деца су плакала. Њиховог коња Мишка је погодила бомба у копито. Они су га сви волели, знали су да ће морати да оде у кобасице. Ето, то је мени било страшно“.

Сви краду Косача

После четврт века од ових догађаја, Јовановићу је страшна још једна чињеница. Иако је у првим годинама то била ратна фотографија из Србије, његов Косач, више није симбол наших страдања, а има га у медијима више него икад, посебно на друштвеним мрежама.
„Боли, зато што смо ми доживели бомбардовање, а они сада пишу све и свашта, што нема никакве везе са тим. Боли и зато што је ауторско право моје да ипак могу да кажем да ли ће, где и када бити објављена. То не постоји, узимају сви и пишу шта хоће“.
Четврт века после НАТО агресије Косач, снимљен 8. јуна, последњег дана НАТО бомбардовања, живи у другој димензији, а Зоран Јовановић Мачак и даље ради у "Вечерњим новостима".
Преферира уличну фотографију чије су поруке, каже, логичан наставак рата и свог зла које нам је наметнуто. Фотографије слаже у албум који носи саркастичан назив „Романтика наших дана“.
Слике живота у Србији редовно излаже, његове фотографије и даље обилазе свет. Више од две деценије сарадник је УНИЦЕФ-а, Дечијег фонда Уједињених нација у Србији.
© Фото : Спутњику уступио Зоран Јовановић Мачак"Само слога Србина спасава" - фотографија из албума Романтика наших дана
Само слога Србина спасава - фотографија из албума Романтика наших дана   - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2024
"Само слога Србина спасава" - фотографија из албума Романтика наших дана
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала