- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта крије најдубља плава рупа на свету /видео/

Море - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2024
Пратите нас
Нова мерења сугеришу да је плава рупе Там Ја у заливу Четумал у Мексику, до чијег дна научници тек треба да стигну, повезана са лавиринтом подводних пећина и тунела.
Најдубља подводна рупа на свету, Плава рупа Там Ја у заливу Четумал код југоисточне обале полуострва Јукатан, протеже се барем 420 метара испод нивоа мора. То је 146 метара дубље него што су научници првобитно документовали кад су открили рупу 2021., и 119 метара дубље од претходног рекордера – 301 метар дубоке плаве рупе Санша Јонгле, познате као Змајева рупа, у Јужном кинеском мору, пише Лајв Сајенс.
Током експедиције 6. децембра 2023, истраживачи су извршили мерења помоћу сонде ЦТД, уређаја који мери проводност, температуру и дубину. Подаци су показали да је Там Ја „најдубља позната плава рупа на свету“, до чијег дна се још није стигло.
Сонда је такође приказала различите слојеве воде у плавој рупи, укључујући слој испод 400 метара, где температура и салинитет подсећају на оне у Карипском мору и оближњим обалским лагунама. То сугерише да је Там Ја можда повезана са океаном путем скривене мреже тунела и пећина, наводе научници у студији.
Плаве рупе су водом испуњене депресије или вртаче, у обалским подручјима где је основна стена од растворљивог материјала, као што је кречњак, мермер или гипс. Настају кад вода на површини продире кроз стену, растварајући минерале и ширећи пукотине, што на крају доводи до колапса стене. Чувени примери су Динова плана рупа на Бахамима, Дахаб у Египту и Велика плава рупа у Белизеу.
Првобитна мерења плаве рупе Там Ја изведена су помоћу звучног дубинометра – који шаље звучне таласе до дна и мери брзину којом се враћају ради одређивања дистанце. Међутим, та техника је ограничена у погледу плавих рупа због флуктуација у густини воде и непредвидљивог облика рупе, који можда није потпуно вертикалан.
ЦТД такође није пронашао дно пошто је био оперативан само до 500 метара дубине. Инструмент је спуштен до те дубине, али су кабал можда однеле подводне струје или је ударио о неки гребен, што је онеспособило даљи рад уређаја.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала