Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лавров: Циљ резолуције о Сребреници је да се сломе Срби јер су превише својеглави и самостални

© Sputnik / Alexey Filippov / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2024
Пратите нас
Сергеј Лавров, министар спољних послова Руске Федерације, оценио је да изгласавање нацрта резолуције у Сребреници има за циљ да се сломе Срби, подсећајући да су резолуцију коју данас покушавају да прогурају у Уједињеним нацијама и пре десет година покушали да донесу на Савету безбедности УН, а да је Русија уложила вето.
„Немогуће је објаснити чиме се на практичном плану руководе Европљани док гурају ту идеју, осим једним разлогом: Срби су превише својеглави. Срби су превише самостални у свом понашању, не покоравају се захтевима да се придруже санкцијама против Русије, неће да признају независност Косова, не желе да Косово буде члан међународних организација. А за Запад је то сада фактички ултиматум Београду“, истакао је Лавров у интервјуу за бањалучку телевизију АТВ.
Лавров је подсетио да у Босни и Херцеговини Милорада Додика приказују као главног негативца, који наводно руши Дејтон, иако је он са својим тимом једини који се у Босни бори за дејтонске принципе.
„Александар Вучић је недавно потврдио европску оријентацију у својој државној политици, а Брисел му одговара да ако хоће да постану члан ЕУ, признају Косово и придруже се санкцијама против Русије, јер чланство у ЕУ аутоматски подразумева борбу против Русије. То говорити Србима, игноришући у потпуности историју нашег пријатељства, наших заједничких битака за слободу, за независност, за православље на крају крајева, за Словене, ништа од тога Запад не интересује. Чак бих рекао, интересује их, али управо због тога то треба уништити“, рекао је Лавров.
Говорећи о иницијативи да се такозвано Косово прими у Савет Европе, Лавров је напоменуо да се та идеја правда ставом да је на Косову приметан напредак у борби против корупције и да се ствара ефикасан систем правосуђа.
„Али сви знају да је Косово територија потпуног безакоња. Али, наше западне колеге се не црвене, они о томе говоре тако као да је то скоро светионик демократије. Тамо никада није било никакве демократије, то је територија организованог криминала, територија етничког чишћења у односу према Србима“, додао је Лавров и напоменуо да је очигледно да се на тој територији искорењује православље.
Како је рекао, Западу се то свиђа и они и желе да се православљу нанесе непоправљива штета и да се православни свет нађе под руководством истанбулског патријарха који се налази под директном командом Сједињених Држава.
„Иста је политика и према Републици Српској. И сада самоименовани немачки високи представник, који је нелегитиман јер га није потврдио Савет безбедности покушава на све начине да дискредитује Републику Српску и заступа став о унитаризацији Босне и Херцеговине, покушава да игра са неким политичким снагама средњобосанских Хрвата, али ипак и босански Хрвати имају своје виђење тога како ће бранити свој идентитет и принципе Дејтона о равноправности три конститутивна народа“, објаснио је он.
А то што они сада покушавају у вези са БиХ је директно поткопавање резолуције Савета безбедности УН.
„За САД резолуције о Палестини, Балкану, ако оне заступају интересе српског народа, оне нису обавезујуће. И то треба имати на уму", напоменуо је Лавров.

Мировна конференција у Швајцарској је неозбиљан догађај

Говорећи о специјалној војној операцији, руски шеф дипломатије је објаснио да је она започета да би се зауставио рат који је до тада Запад водио против Москве, и то рукама нацистичког кијевског режима. Москва је, према његовим речима, била искрено заинтересована за Минске споразуме, док је Запад недавно признао да су они потписани само да би се Украјина за то време снабдела оружјем.
„Рат се припремао и водио одавно. Томе су придружени и инструменти западне политике као што су санкције, уцене, претње и нису нам оставили други избор, јер је кијевски режим отворено крајем 2021. и почетком 2022. године изабрао пут насилног решења проблема Донбаса. И ми смо кренулу у заштиту своје безбедности јер су Украјину увлачили у НАТО“, истакао је Лавров додајући да су Украјинци инструмент и да њихови лешеви Западу не значе ништа.
Говорећи о најављеној мировној конференцији у Швајцарској, он је оценио да је то неозбиљан догађај и да нико у Украјини, САД и ЕУ није ни спреман за озбиљан разговор.
„Нико од њих није спреман за озбиљан разговор. Они се играју пародије преговора у облику сусрета у Женеви, Швајцарској, Копенхагенски формат је слепа улица“, нагласио је Лавров.
Он је рекао да се покушава неистинама, уценом и лажима да се на та окупљања привуче што већи број земаља у развоју, однсно земаља светског југа.
„Неки учествују, а онда нама објашњавају да су учествовали само са једним циљем - да објасне бесмисао сличних догађаја без учешћа Русије, који су засновани на ултиматумима. Неки су се једноставно разочарали и престали су да долазе на такве догађаје“, закључио је Лавров.

Репутација Енглеза је добро позната

Лавров је рекао да се наставља са решавањем задатака који су задати у оквиру специјалне војне операције.
„Свима је већ јасно да је демилитаризација Украјине постала апсолутно неопходан корак, када погледате на ратнохушкачку клику која сада води Украјину у Кијеву. Јасно је и то да је неизбежна денацификација Украјине, јер су отворено расистички закони, законско афирмисање идеологије нацизма, глорификација оних којима је пресудио суд у Нирнбергу – неприхватљиви у савременој Европи“, рекао је он.
Лавров није искључио да је „та пећинска русофобија“ којом сада дише Макрон који проглашава Москву за претњу, потребна за покушај да он постане вођа Европе, „јашући на тој теми од које је сам Запад створио главну тему међународног живота“.
„Мада, ако упоредимо то са тим шта је Запад радио на другим местима, укључујући и Балкан, свима је јасно да се приоритет те теме заснива на вештачки створеним медијским ратовима. Видећемо како ће се све одвијати, али ја ни не сумњам у то да Запад лаже“, истакао је он.
Говорећи о Камероновој изјави да Украјинци имају право да Русију гађају британским оружјем, Лавров је навео да је репутација Енглеза добро позната.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала