- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Развијена натријум-јонска батерија која се може напунити за неколико секунди

CC0 / Unsplash/John Cameron / батерије
батерије - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2024
Пратите нас
Истраживачи с Корејског напредног института за науку и технологију (КАИСТ), развили су хибридну натријум-јонску батерију велике снаге, која се може напунити за неколико секунди.
Сматра се да натријума има готово 1000 пута више од литијума. Самим тим, натријум-јонски уређаји за складиштење електрохемијске енергије привлачнији су од традиционалног литијум-јонског електрохемијског складиштења енергије.
Предвођен професором Ђунг Ку Кангом с Одсека за науку о материјалима и инжењеринг, истраживачки тим је интегрисао анодне материјале који се обично користе у батеријама с катодама погодним за суперкондензаторе.
Ова комбинација је помогла батерији да постигне висок капацитет складиштења и брзу стопу пуњења и пражњења. Студија показује да ова батерија може бити одржива алтернатива следеће генерације литијум-јонских батерија, пише портал Automotoshow.rs.

Хибридни натријум-јонски уређај за складиштење енергије

Састојећи се од новоразвијене аноде и катоде, састављена пуна ћелија формира хибридни високоперформантни натријум-јонски уређај за складиштење енергије, који превазилази енергетску густину комерцијалних литијум-јонских батерија доступних на тржишту. Према истраживачима, уређај показује карактеристике на плану снаге попут суперкондензатора.
„Развој високоенергетске хибридне батерије високе енергетске и густине снаге захтева побољшање спорог складиштења које врше типичне аноде, као и побољшање релативно ниског капацитета катодних материјала суперкондензаторског типа“, саопштио је тим.

Натријумске батерије могу задовољити све већу потражњу

Ова батерија може задовољити све већу потражњу за јефтинијим уређајима за складиштење електрохемијске енергије с високом енергетском густином, за продужени рад с једним, у исто време бржим пуњењем, како би се задовољио широк спектар примена у распону од мобилних електронских уређаја до електричних возила и великих мрежних система.
Тренутно, доступни системи за складиштење енергије базирани на јонима натријума су слаби када је реч о могућностима пуњења, јер имају ниску густину снаге, али у исто време обезбеђујући високу енергетску густину. Тренутно су доступна два типа система за складиштење на бази натријума, натријум-јонске батерије (СИБ) и натријум-јонски кондензатори (СИЦ). Стога су се истраживачи фокусирали на ћелије хибридног натријум-јонксог складиштења енергије (СИХЕС).
СИХЕС може да користи широк распон катода кондензаторског типа и анода батеријског типа. Привукао је доста пажње јер би овај систем складиштења, у принципу, могао истовремено да омогући високу енергетску густину и густину снаге уз веома брзо пуњење.
Према истраживачима, СИХЕС може постићи енергетску густину од 247 Wh/kg и гутину снаге од 32,748 W/kg. Професор Канг је рекао да ово истраживање представља искорак у превазилажењу тренутних ограничења система за складиштење енергије. Он предвиђа ширу примену у различитим електронским уређајима, укључујући електрична возила.
Ова солуција ће бити корисна за примене које захтевају брзо пуњење, од електричних возила до паметних електронских уређаја, као и у ваздухопловној технологији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала