- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: Украјина би у августу могла прогласити дефолт

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаТрг Независности у Кијеву
Трг Независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2024
Пратите нас
Украјинске власти би могле у августу да прогласе дефолт ако не постигну договор са страним власницима обвезница за исплату камате и опрост дела државног дуга, пише „Волстрит џурнал“.
Лист наводи да се Украјина спрема да почне преговоре у мају, а саветници Кијева раде на укључивању Сједињених Америчких Држава и других земаља.
Такође се наводи да одобравање споразума није загарантовано, јер су САД и њихови савезници забринути да ће новац пореских обвезника „завршити у рукама власника обвезница“ ако Украјина настави са сервисирањем дуга. Напомиње се да су 2022. године власници обвезница дали Украјини „паузу“ за отплату дугова на две године.

„Без договора, Украјина би могла да прогласи дефолт (неизмирење дуга) након што се у августу заврши ‘пауза’ за плаћање дугова власницима обвезница“, наводи лист.

У тексту се напомиње да ће дефолт уништити репутацију Украјине међу инвеститорима и закомпликовати њену способност да узме више кредита.
Раније је „Волтрит џурнал“ писао, позивајући се на изворе, да група страних власника обвезница планира да изврши притисак на Украјину како би она почела да плаћа камате на своје обавезе најкасније 2025. године. Према писању листа, група жели да Кијев постигне договор у којем би наставио исплате у замену за „опрост значајног дела“ неизмиреног дуга земље. Напомиње се да су неки од власника обвезница групе разговарали о овим плановима са високим званичницима у Кијеву.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала