Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ђурић: Необично да се о осетљивој теми не консултују најближи суседи

© Sputnik / Лола ЂорђевићМарко Ђурић
Марко Ђурић - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је данас да је крајње необично да се о једној осетљивој теми од ширег значаја за регионалну стабилност и безбедност, као што је резолуција УН о Сребреници, не консултују најближи суседи на које се та тема непосредно односи и нагласио да верује да је у питању превид, а не исказана политичка намера.
Он је тако реаговао на изјаву црногорског колеге Филипа Ивановића, који је рекао да се и Црна Гора руководи искључиво својим, а не туђим интересима и да ће се "према другим државама односити управо онако како се те државе односе према Црној Гори", реагујући тако на ранију Ђурићеву изјаву, да ако Влада Црне Горе поднесе амандмане на предложену Резолуцију Уједињених нација о Сребреници, то личи на "прање савести" како пред јавношћу у Црној Гори не би изгледало "да су против братске Србије".
Ђурић се, у писаној изјави за медије, захвалио Ивановићу на пријатној јавној честитки поводом ступања на дужност и поручио да је уместо исхитрених и личних дерогативних квалификација, далеко корисније за грађане и сарадњу наших земаља да се јавни дискурс фокусира ка унапређењу добросуседских односа.
Ђурић је истакао да су односи две државе и грађана вековима старији од функција које обојица обављају, као и да сматра заслужују висок степен одговорности према прошлим, садашњим и будућим генерацијама.
"Немамо никакве сумње да ће институције у Црној Гори у разматрању свог, како се наводи, слободно исказаног става пратити традицију наших братских народа. Лично ћу се увек, онда када је то могуће, уздржати од давања било коме било каквог изговора за континуитет политике јавне расправе и свађе на којима су поједини политички кругови деценијама базирали своју власт", истакао је Ђурић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала