- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Звездин херој и узорни студент за Спутњик: „У Лигу нација са књигом – морам да учим“

© Фото : Уступљено Спутњику/ Душан Николић Црвена звездаДушан Николић
Душан Николић - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
Пратите нас
Финална серија између Црвене звезде и Партизана у српском одбојкашком првенству донела је много узбуђења, драме и преокрета, али на крају црвено-бели успели су да после осам година освоје титуле. До ње их је водио Душан Николић који је проглашен за најкориснијег играча финала и које је своје утиске подело за Спутњик.
Одбојкаши Црвене звезде повели су са 2:0 у финалној серији против Партизана, али су се црно-бели вратили и изједначили па је тако морала да одлучи мајсторица у којој се истакао Душан Николић, талентовани одбојкаш, који се титулом опростио од црвено-белог дреса који је носио још од јуниорских дана.
„Дерби у финалу, ништа се мање није очекивало. Било је право изненађење што смо завршили лако прве две утакмице. Доста успона и падова обе екипе, турбулентност сваке утакмице, па онда четврта утакмица у којој смо се враћали, неки продани сетови. Из ове перспективе мислим да смо напаравили леп спектакл и привукли ширу јавност да подржи одбојку. Било је тешко, али када се заврши овако пред пуном Бањицом, кад се победи у петој утакмици након што се помучиш све то победу чини доста слађом и вреднијом. Сви смо срећни и задовољни“, рекао је на почетку разговора за Спутњик Николић.
Осам година су црвено-бели чекали на трофеј.
„Ја сам око седам година у Звезди, последњу титулу су освојили годину дана пре мог доласка, осим једног Купа, изостајали су трофеји. Драго ми је да сам на пут у Звезди ставио тачку овим трофејем, одлазим са великим успехом, леп испраћај је овај трофеј. Најлепши моменат у каријери, драго ми је што мо успели да вратимо трофеј на Маракану, тамо где и треба да буде “, истакао је талентовани Душан.
Млади 21-годишњи одбојкаш имао је фантастичну сезону. На крају лигашког дела сезоне проглашен је за најбољег поентера, а онда је у финалној серији са Партизаном просечно постизао 24 поена, да би на крају заслужно понео и МВП признање.
„Увек волим тим да ставим у први план и када се прича о индивидуланим наградама јер целе године негујемо тимски дух, сви су заслужни за ту награду. Лично ми импонује да добијем знак за уложен труд, да је неко препознао, пуно значи на личном плану, али и да није било тога најбитније је да изборимо трофеј и да се попнемо на врх и завршимо победом. Мењао бих се да не добијем МВП признање, а да освојимо титулу“, објаснио је Николић.
Осим што је одбојкаш, Душан је и студент на Факултету за спорт и Факултету за менаџмент и труди се да оцене не трпе упркос обавезама које има као професионални спортиста.
„По природи сам амбициозан, волим да будем на више фронтова. Светсан сам ризика нашег посла и да је школа важна. Одабрао сам факултете који ми излазе у сусрет да могу да будем на даљину. Када дођу месеци у којима немам обавеза према клубу искористим да седнем са књигом и учим, за сад ми иде“, прича 21-годишњи одбојкаш.
Душаново име налази се на и ширем списку за Лигу нација због чега је посебно срећан.
„То је жеља и велика част, играти за грб и заставу, моје је да се трудим, радим и напредујем , а ако се покажем то је последица тога. Зна се да наша репрезентација игра на високом нивоу, озбиљни играчи са озбиљним амбицијама, наравно да је једна од потајних жеља зато је битно наставити“, објаснио је Николић.
С обзиром да ће га у периоду Лиге нација задесити и испитни рок са собом ће морати да понесе и књиге.
„Ако се будем придружио репрезентацији у Лиги нација, понећу књигу да учим, то су обавезе које морају да се испуне. Помаже ми доста што имам више обавеза. Када их имам доста онда боље функционишем, што мање имам не могу ништа да стигнем. Значи ми и за дисциплину, сам спорт нас учи да морамо да радимо и да се трудимо“, објаснио је млади одбојкаш.
Свој одбојкаши пут је како каже изгградио у Звезди, а сада је дошло време за растанак. У црвено-белом дресу није било лако, али је било лепо. Било је потребно време како би се Душан доказао, а када је у томе успео стигао је до трофеја.
„У Железничару је сам почео да тренирам, а у Звезди сам почео да играм и градим одбојкаши пут. Кроз Звезду сам сазревао. Био сам на позајмици у Спартаку после се придружио првом тиму. Последње три године сам стални члан првог тима, генерално је лепо. Прву годину сам седео на клупи, прошле године нисам играо све утакмице, ове године сам све време на терену, драго ми је да сам се за то изборио и да сам оправдао поверење. Трофеј је награда за рад и труд“, истиче Николић.
Каријеру је одлучио да настави у иностранству.
„Прво иддем на драфт за Кореју када се то заврши знаћемо шта даље, имам понуду у Француској ,тачно још не знам“, рекао је на крају разговора Душан Николић.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
СПОРТ
Новак сазнао пут до титуле у Риму: Поново креће од Руса – у финалу могућ сусрет са Надалом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала