- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

На Институту за медицинска истраживања бесплатне анализе крпеља до новембра: Постоји један услов

CC0 / Unsplash/Erik Karits / крпељ
крпељ - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
Пратите нас
Многи Београђани се ових дана жале на најезду крпеља. Како се анализе у многим медицинским установама крећу у просеку око 5.000 динара, добро је знати да је бесплатна анализа крпеља могућа на Институту за медицинска истраживања у Булевару ослобођења.
Наиме, у ову установу се може донети извађени крпељ како би се утврдило да ли је заражен, а испитивање се односи на десет различитих узрочника болести које преносе ови паразити.
Реч је о испитивању крпеља у оквиру пројекта „TalkToTick”, који је почео у јануару и трајаће три године, а који финансира по позиву „Призма” Фонд за науку Републике Србије. Пројекат у оквиру кога ће се крпељи испитивати бесплатно трајаће ове и наредне године у сезони од 1. априла до краја октобра, а анализе је у сезони 2024. могуће обавити искључиво укључивањем у студију.
Извађени крпељ може се донети радним данима од 9 до 16 часова, а пре доласка у ову клинику можете се јавити на телефон 066/8888-228 или на електронску адресу ­talktotick@imi.bg.ac.rs или посредством веб-сајта www.talktotick.rs. Како се наводи, стручњаци овог института донетог крпеља ће испитати не само на бактерију која изазива лајмску болест, већ и на још девет патогена.
Анализе се врше на присуство до десет различитих узрочника болести које преносе ови ектопаразити, попут бактерије борелије бургдорфери која изазива лајмску болест, али и неки други узрочници који проузрокују крпељски енцефалитис, бабезиозу, анаплазмозу, рикециозу, ерлихиозу, кримску конго хеморагичну грозницу, туларемију.
Важно је напоменути да се у Институту крпељи не ваде, већ само анализирају. Крпеља је могуће извадити самостално, пинцетом, или у домовима здравља. Уколико се утврди да је крпељ заражен, пацијент ће бити упућен у Клинику за инфективне и тропске болести Универзитетског клиничког центра Србије и Клинику за дерматовенерологију УКЦ-а.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала