Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: ЗСО је кичма споразума, Приштина одбија конструктивне предлоге

© Sputnik / Лола ЂорђевићПетар Петковић
Петар Петковић  - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да формирање Заједнице српских општина представља кичму Бриселског споразума, као и да је Приштина одбила конструктиван предлог нацрта статута ЗСО који је урадио Београд.
Он је за ТВ Пинк рекао да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одбио и предлог ЕУ и да је када је видео да све иде у правцу да он добије коначан оквир, донео једнострану одлуку о укидању динара на КиМ.
"Ми смо направили добар искорак када говоримо о ЗСО и том статуту Мирослава Лајчака. Приштина је то видела, да се иде у правцу све ближег договора око коначног статута и да разговори заправо имају смисла, да су наши експерти са експертима ЕУ пронашли заједнички језик. Иначе, све време Приштина одбија и одбијала је да разговара о том нацрту статута, а да би спречили те разговоре и договор о коначном статуту Курти у децембру креће са овом једностраном одлуком о укидању динара", навео је Петковић.
Према његовим речима, прошло је 11 година, а да Приштина није испунила један захтев и да није формирана ЗСО која представља предусов за опстанак спрског народа на КиМ.
"ЗСО представља кичму Бриселског споразума и договора, јер се првих шест тачака Бриселског споразума из 2013. године односи на формирање ЗСО. Они (Приштина) не желе то да ураде, јер не желе да обезбеде индивидуална и колективна права за српски народ који свакога дана газе на КиМ. Све српско данас је угрожено између осталог и због тога што немамо ЗСО. Срби одлазе,15 одсто Срба, поготово са севера КиМ је трајно напустило своја вековна огњиште и отишло у правцу централне Србије, зато што немамо ЗСО", рекао је Петковић.
Истакао је да ће Србија наставити да се бори да Приштина не уђе у Савет Европе, као и да ће се и даље одговорно и конструктивно односити према дијалогу са Приштином.
"Понашаћемо се одговорно према нашем народу на КиМ. Борићемо се да тзв. Косово не уђе у СЕ и да једноставно учинимо апсолутно све што је до нас, да заштитимо пре свега српски народ на КиМ", рекао је Петковић, пренео је Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала