- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си: ЕУ је приоритет наше спoљне политике, Макрон: Дијалог ЕУ-Кина потребнији него икад

© AP Photo / Christophe EnaКинески председник Си Ђинпинг и лидер Француске Емануел Макрон
Кинески председник Си Ђинпинг и лидер Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
Пратите нас
Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је данас да је ЕУ приоритет кинеске спољне политике.
"ЕУ је приоритет кинеске спољне политике. Кина и ЕУ треба да остану посвећене партнерству", поручио је Си на трилатералном састанку Кина-Француска-ЕУ са француским председником Емануелом Макроном и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Јелисејској палати.
Кинески лидер је навео да је Европа важан партнер у кинеској модернизацији, преноси агенција Синхуа.
"Кина увек приступа својим односима са Европском унијом (ЕУ) из стратешке и дугорочне перспективе. Надам се да ће односи Кине и Француске и Кине и ЕУ узајамно ојачати и напредовати заједно", рекао је Си.
Како свет улази у нови период турбуленције и трансформације, Кина и ЕУ, као две велике силе, треба да остану партнери и посвећене дијалогу и сарадњи, продубе стратешку комуникацију, унапреде стратешко међусобно поверење, изграде стратешки консензус и координацију, раде на стабилном и здравом расту веза Кине и ЕУ и наставе да даје нове доприносе миру и развоју у свету, истакао је кинески председник на почетку састанка.
Он је навео да је Француска прва станица његове посете иностранству ове године и да трилатерални састанак појачава европски значај ове посете.
Позвао је Кину и Европску унију (ЕУ) да ојачају своју "стратешку координацију" и остану "партнери", након вишеструких спорова, од области трговине до људских права.
Макрон је истакао да је евро-кинески дијалог потребнији него икад због међународне ситуације.
"Координација са Кином о великим кризама у Украјини и на Блиском истоку је одлучујућа", истакао је председник Француске у уводној изјави пре састанка са Урсулом фон дер Лајен и Си Ђинпингом, преноси БФМ ТВ.
Он је навео да се залаже за "фер правила за све", кад је реч о кинеско-европској трговини.
"Будућност нашег континента ће такође веома јасно зависити од наше способности да наставимо да развијамо односе са Кином на избалансиран начин", нагласио је Макрон.
Председница ЕК поручила је да жели „фер“ конкуренцију са Кином.
"Морамо деловати како бисмо обезбедили да конкуренција буде фер и праведна", рекла је председница фон дер Лајен у саопштењу објављеном неколико сати пре тројног састанка са Сијем и Макроном.
Она је навела да ће трговинска питања бити у средишту државне посете кинеског председника Француској.
Си је у недељу, стигао у Француску на своје прво путовање у Европу од 2019. године.
Кинески председник ће разговарати са француским колегом о економским и геополитичким питањима, посебно о налажењу решења за украјински сукоб, преносе француски медији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала