- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Терзић за Спутњик после титуле у Русији: Било је тешко – успели смо!

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGЗоран Терзић
Зоран Терзић - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
Пратите нас
Титулом се опростио од местра тренера Фенербахчеа, а затим је у својој првој сезони у Динаму из Казања одмах стигао до трофеја. Зоран Терзић, синоним за шампионске пехаре, говорио је за Спутњик после победе свог тима у финалу првенства Русије против Локомотиве.
Најтрофејнији српски одбојкашки тренер после успешног посла у Фенербахчеу, донео је одлуку да се пресели у Русију где је већ био селектор женске репрезентације.
Долазак у Динамо Казањ са великим амбицијама значио је да ће тај клуб морати да уложи много труда и рада како би се резултати видели. Сам Терзић у разговору за Спутњик по доласку за Казањ рекао је да ће његовој екипи бити тешко да се докаже поред Динама из Москве и Локомотиве, али успели су!

Трновит пут до титуле

Предвођне прослављеним српским тренером одбојкашице Динама из Казања у финалној серији су савладале Локомотиву и освојиле титулу.
„Било је тешко, први пут кад преузмете екипу све је ново кад дође нови тренер. Оно што је био највећи проблем јесте то што је цела екипа била нова, само један играч је остао од прошлогодишње екипе .Треба времена да се све уклопи да функционише“, прича Терзић за Спутњик.
Био је то само почетак низа проблема са којима се суочио по доласку у клуб.

„Имали смо проблем и са позицијом дизача која је била проблематична, Матвејева која је први дизач била је повређена пред почетак сезоне, цело првенство није ни играла. Плус проблеми са странкињама. Одирали смо само 40 одсто са оба странца, углавном су биле повреде или су касно дошле. Заиста је све било тешко, али успели смо“, истиче трофејни српски стручњак.

Када је успео да реши први део проблема, Терзић је схватио да његове играчице нису навикле на високе циљеве и тешке, драматичне утакмице за титулу.
„Кроз сезону нисмо претерано обраћали пажњу на резултат, трудили смо се да екипу доведемо на ниво да у плеј-офу одиграмо најбоље.Ту је још један проблем био, гледао сам изјаве играчица, све су рекле да им је ово први пут да играју финале, да освајају титулу и то дефинитивно јесте био проблем. Нисмо имали играче који су навикли на такве утакмице, него углавном игачи које су се борили за неко место. Поготово је искусни Динамо из Москве био у предности, али опет успели смо да заједничким снагама направимо добру причу која је на крају резултирала титулом“, рекао је Терзић.

Русија као друга кућа

Пре титуле, чак и да она није освојена, Руси су разговарали са српским тренером поводом његовог опстанка у Казању јер је већ самим доласком он испунио очекивања.
„Од почетка сезоне руководство је било за то да се договирмо за следећи период јер им се свидело како све то изгледа, како екипа напредује. Потпуно невезано за резултат предложили би ми да останем, највероатније ће бити тако“, истиче Терзић.
Осим што се уклопио са екипом и што је постао првак један од разлог опстанка за Терзића је и само место јер Русију сматра другом кућом.
„Земља људи где се осећам као код куће, најближе томе, на крају крајева, зато сам преузео и репрезентацију. Емоције увек постоје и према клубу, али репрезетација се највише води емоцијама и врло је тешко водити другу земљу“, истиче српски тренер.
Имао је понуду да води репрезентацију Италије, али је у више наврата истакао да у његовом срцу има места само за Србију и Русију.
„Не кажем да никада нећу водити неку другу, али мислим да ће бити много тешко да водим некога осим Србије и Русије, емоцију имам само за те две земље, две химне које у мени буде осећај патриотизма“, истакао је Терзић.
Српски тренер Ускрс је провео у Русији, а као један од додатних разлога зашто Срби воле да раде у овој земљи истиче и исте обичаје и прославу празника.
„Овде је иста прича као код нас, то је један додатак колико одговара нама Србима да радимо овде јер су обичаји исти, празници се обележавају и поштују“, закључио је разговор за Спутњик Зоран Терзић.
Душан Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2024
СПОРТ
Тренер је у Влаховићу поново потражио алиби за неуспех
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала