Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић: Посета Сија Београду историјска, указана велика част нашој земљи

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Пратите нас
Председник Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је данас да је државна посета председника Кине Си Ђинпинга Србији историјска и да је њоме указана велика част и признање нашој земљи.
"Ми имамо тренутно историјски најбоље односе са Народном Републиком Кином који симболизују наше челично пријатељство, али очигледно и још много ствари које су пред нама у билатералној сарадњи између Кине и Србије, што ће бити показано у наредна два дана", рекла је она.
Брнабићева је истакла за Телевизију Хепи да је Кина глобална суперсила односно економија број два тренутно у свету и да убрзано расте, као и да, без икакве сумње, ускоро постаје економија број један, односно најважнија и највећа светска економија.
Према њеним речима, Кина је и политичка, али и технолошка суперсила и зато је Србија почаствована што ће председник те земље, у оквиру своје европске турнеје, поред Француске и Мађарске, посетити и нашу земљу.
Брнабићева је нагласила и да Кина као политичка суперсила поштује територијални интегритет и суверенитет Србије,
"Брани и штити наше интересе у Савету безбедности УН и за њих је Косово и Метохија аутономна покрајина у оквиру Србије. Они тиме такође штите и међународно право и правни поредак и предвидивост у свету, тако да је Кина једна од тих политичких суперсила које у ствари промовишу мир, стабилност, предвидивост, као и поштовање међународног права и повеље УН", навела је Брнабићева.
Коментаришући негативне оцене појединих медија о посети кинеског председника и сарадњи Србије и Кине, истакла је да су ти тонови појединих медија гори од свих западних медија заједно.
Она је, осврћући се на изјаву потпредседника Странке слободе и правде Душана Никезића, према којој посета кинеског председника неће донети Србији ни једну нову инвестицију и нови посао за српску привреду, већ само нова задужења, рекла да су у његово време посете оваквог ранга биле ретке, да је Србија у то време изгубила око 500.000 радних места и да је тада била присутна распродаја државних и националних ресурса.
Према речима Брнабићеве, Србија у то време није имала скоро никакве односе са Кином, док је та земља данас највећи појединачни страни директни инвеститор у Србији.
"Последње три године Кина је највећи појединачни страни инвеститор у Србији. Прошле године она је инвестирала у Србију 1,370 милијарди евра, што је скоро једна трећина од укупних страних инвестиција које су ушле у Србију 2023. Ја разумем да Душан Никезић то не може да појми, зато што у њихово време ми нисмо имали толике инвестиције укупно у току једне године. Нисмо долазили ни близу", рекла је она.
Коментаришући тврдње да је Србија задужена 18 милијарди евра од Кине и да је у последњих 12 година власт "практично поклонила" највеће српске индустријске комплексе, односно највећа налазишта бакра и злата, као и да Србија узима кредите од Кине, рекла да кредите од Кине узима и Америка и државе чланице ЕУ.
"Кина је један од највећих, ако не и највећи зајмодавац. Они су прилично повољни и изузетно ефикасни у обради кредита, тако да су они за Србију увек изузетно добри", рекла је она и нагласила да су кредити које смо узимали од Кине инвестициони и да нису давани у потрошњу него у улагања.
Брнабићева је додала и да је председник Србије Александар Вучић још 2014. године препознао да је Кина земља која ће бити убрзо водећа економија света и која је нама изузетно важна, и да смо захваљујући томе пре две године, након паузе од 22 године, отворили и директну авио-линију између Србије и Кине.
"Наш извоз у Кину, захваљујући свему што смо урадили и колико смо радили да успоставимо те привредне везе, прешао је милијарду долара годишње. Прошле године наш извоз у Кину је био 1,23 милијарде долара, што је рекорд, па сад ви видите колико то партнерство није у обостраном интересу", истакла је Брнабићева, преноси Танјуг.
Председник НР Кине Си Ђинпинг  - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
СРБИЈА
Си: Челично пријатељство Кине и Србије непрекидно јача без обзира на промене међународне ситуације
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала