- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Доживети стоту: Концертом у Сарајеву Брега и “Дугме” започињу слављеничку турнеју

© Sputnik / Лола ЂорђевићГоран Бреговић Брега
Горан Бреговић Брега - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
Пратите нас
Поводом 50 година постојања, најпопуларнија рок група у некадашњој Југославији, Бијело дугме, концертом у Сарајеву 11. маја започиње своју слављеничку турнеју "Доживјети стоту". Састав ће током године одржати 50 концерата широм бивше Југославије.
Према најавама менаџера, после Дома младих у Сарајеву, "где је све и почело", бенд Горана Бреговића наступиће 22. јуна на тврђавском платоу у Нишу и 28. јуна на Арсенал фесту у Крагујевцу.
Следе концерти 7. јула у тврђави Кастел у Бањалуци, 3. августа на стадиону Полица у Требињу, 25. августа у простору "Cave Romana" у Медулину и 31. августа у Сплиту, а ускоро ће бити познати и остали датуми турнеје која ће трајати до 2025. године.
На слављеничкој турнеји, уз Бреговића ће наступати певачи Ален Исламовић и Младен Војичић Тифа, бубњар Ђиђи Јанкелић, басиста Зоран Реџић и музичар Огњен Радивојевић.
Да 50 година “Бијелог Дугмета” представља не само музичку историју, већ и део живота многих генерација потврдио је и популарни Брега који је поручио да се нада ће својим наступима “Дугме” подсетити на те дивне тренутке.
Како је најављено, турнеја ће донети мешавину хитова који су обележили каријеру групе, попут балада “Пристао сам бићу све што хоће“, “Сањао сам ноћас да те немам“, “Селма“, песама попут “Не спавај мала моја музика док свира“, “Тако ти је мала моја кад љуби Босанац“, “Битанга и принцеза", “Ђурђевдан", “Ако има Бога“, “Напиле се улице“...
Најуспешнији југословенски састав се након распада 1989. први пут окупио 2005. да прослави 30 година од оснивања концертима у Сарајеву, Загребу и на београдском хиподрому. Тада је са њима наступио и први певач ВИС “Јутро”, касније групе “Бијело дугме” - Жељко Бебек.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала